Restrictii de circulatie in Paris pentru reducerea poluarii

Restrictii de circulatie in Paris pentru reducerea poluarii

Restrictii de circulatie in Paris pentru reducerea poluarii

Restrictii de circulatie in Paris pentru reducerea poluarii

Sute de politisti au monitorizat traficul in Paris, in cursul zilei de luni, dupa ce poluarea a atins un nivel foarte ridicat, ceea ce a determinat guvernul sa impuna restrictii de circulatie.

La fel ca in timpul regimului comunist din Romania, cand duminica doar anumite masini aveau dreptul de circulatie, luni, in Paris, doar masinile cu numere de inmatriculare impare au avut drept de circulatie.

Marti este randul celor cu numere pare.

Se pare ca initiativa autoritatilor franceze a avut succes nivelul poluarii scazand dupe restrictive de luni.

Masura a fost impusa dupe ce poluarea aerului  a depasit limitele de siguranta timp de 5 zile la rand, in Paris si zonele limitrofe.

Ministrul mediului a afirmat ca scaderea traficului in cursul zilei de luny si schimbarea conditiilor meteorologic au imbunatatit semnificativ calitatea aerului.

Nivelul ridicat al poluarii s-a datorat alternantei de zile calde, nopti reci, ceea ce a impiedicat dispersarea smogului.

Aceasta masura a mai fost incercata inanity, in 1997. Airparif, institutia care monitorizeaza calitatea aerului in Paris, afirma ca masura a avut un impact considerabil asupra calitatii aerului, desi exista contestatari ai acestor rapoarte.

Si motocicletele trebuie sa se supuna restrictiilor de circulatie intre 5:30-0:00 ora locala. Exceptie fac taxiurile, vehiculele electrice sau hibride si masinile care transporta 3 sau mail multi pasageri.

Cei care nu respecta restrictia de circulatie risca o mica amenda. Pentru cei cu numere pare, luni, parcarea a fost gratuita.

Aproximativ 700 de politisti, in 180 de puncte de control, in Paris si  imprejurimi, i-au sanction at pe cep care nu au respect at restrictiile de circulate. Aproape 4000 de amenzi au cost reportate pana la pranz, luni, iar 27 de soferi care au fost necooperanti s-au trezit cu masinile ridicate.

Companiile de curierat s-au  plans deja datorita pierderilor suferite. Miza este foarte mare, saptamana viitoare incepand alegerile pentru Primaria Parisului.

Liderul opozitiei Jean-Francois Cope s-a  plans ca restrictiile impuse incoerent, tara informarea clara a cetatenilor si au creat panica.

De vineri, transportul public a fost gratuity timp de trei zile, intro incercare de a incuraja populate sa-si lase masinile acasa. Aceasta masura a continuat si luni.

Poluarea aerului in Paris a atins unul dintre cele mai inalte niveluri inregistrate, agentiile de mediu din Franta, sustinand ca  poate fi comparata cu cea din Beijing, unul dintre cele mai poluate orase din lume.

Vineri nivelul de poluare a atins 180micrograme/mc PM10, mai mult decat dublul limitei de siguranta de 80.

Particulele PM10 sunt emise de vehicule, siteme de incalzire si industria grea.

Oficialii sustin ca o ploaie torentiala ar avea un efect mult mai mare decat o zi de restrictii in trafic.

Categories: EXTERNE, SLIDER, STIRI