Lectia de fotbal…si de viata!!!

Barcelona vs Atletico Madrid, sau locul 2 din Primera impotriva locului 1,ori duelul echipelor care au “imblanzit” Realul anul acesta;  prezentul si probabil viitorul nationalei Spaniei in ceea ce priveste mijlocul terenului… oricum ai spune nu gresesti cu nimic!

In cele 3 intalniri directe premergatoare meciului de aseara, Barca si Atletico au terminat la egalitate, ceea ce poate fi tradus printr-un singur cuvant: echilibru! Da… dar acest echilibru este rezultatul a ceva… este rezultatul unei munci asidue si a talentului valorificat, a ascultarii si respectarii sarcinilor primite de la cei care raspund pentru rezultat, a exigentei de sine… . Nu-i asa ca sunt principii intalnite in viata cotidiana a fiecaruia dintre noi?…

Se spune ca pentru a reusi (in orice fel de activitate), ai nevoie de un plan, iar daca acesta este bun, si reusesti sa-l duci la indeplinire, succesul este iminent! Barcelona si Atletico, au elaborat astfel de planuri, si le-au urmat indiferent de ce obstacole au intalnit in cale, iar astazi admiram cu totii rezultatul! Planurile lor, au devinit filosofii de joc, pe care in fotbalul contemporan foarte multe echipe incearca sa le implementeze. Ceea ce este cu adevarat frumos, este ca cele 2 filosofii, sunt diametral opuse!

Rijkaard, cu aproximativ un deceniu in urma, a venit la Barcelona incercand sa implementeze sistemul de joc pe care in vedem astazi: pase repetate in treimea adversa, avand scopul de a adormi adversarul, si apoi verticalizari taioase pentru “gurile de tun”  pe care le au de la mijoc in sus… .  Acest stil nu numai ca a devenit placul ochiului, dar a adus si rezultate imediate. Pleaca Rijkaard si in locul lui vine Guarduola! Omul a inteles frumusetea gandirii predecesorului sau, si nu schimba nimic… din contra… isi invata baietii sa ramana in pressing avansat si sa recupereze orice minge imediat ce aceasta a fost pierduta, iar lumea incepe sa vorbeasca despre cea mai frumoasa echipa a tuturor timpurilor!

Cativa ani mai tarziu, la Atletico Madrid, este numit ca antrenor, Diego Simeone… Gaseste aici, o echipa de muncitori a caror harnicie inca nu a fost exploatata ! Ii face sa inteleaga cat de importanta este concetrarea pe toata durata partidei, ii invata toate fazele de aparare si jocul fara minge, le transmite rautatea pozitiva si reactia instantanee din momentul recuperarii mingii, si in aceste conditii, in finala de pe National Arena, Atletico bate la scor de neprezentare pe Bilbao, si ei considerati in acel moment o echipa de “nebuni frumosi” ai fotbalului… . In acest sezon, Atletico Madrid, este la un pas ( si la mana lor) de a culege toti laurii, atat in campionat cat si in Champions League!

Este lesne de inteles, ca Rijkaard, Guardiola sau Simeone (oamenii care raspund de rezultat), nu ar fi reusit nimic fara a avea langa ei oameni talentati si muncitori, respectuosi si ambitiosi, oameni… cu respect de sine…! Oare…. nu-i asa si-n viata???