Blestemele exista! Benfica Lisabona isi continua cosmarul european!

“Nici in 100 de ani Benfica nu va mai castiga nici un trofeu european daca plec eu!“. Aceste au fost vorbele lui Bela Guttman la despartirea de Benfica Lisabona in 1962, ranit profund de refuzul conducerii clubului lusitan, de a-i oferi o marire de salariu.  Antrenorul maghiar pleaca, dar lasa in urma un blestem caruia Benfica nu reuseste sa-i gaseasca leac!

Desi au incercat aproape orice pentru asta, culminand cu ridicarea unei statui in onoarea fostului lor mare antrenor, nedreptatea facuta acestuia in `62, si mai ales blestemul aruncat de Guttman asupra echipei din capitala Portugaliei,  continua sa dainuie si in zilele noastre, si indiferent de ce face pe teren, ii este imposibil sa mai castige vreun trofeu european!

Bela Guttman, merita “cu varf si indesat“ acea marire de salariu! A reusit sa castige doua sezoane la rand Cupa Campionilor, stopand dominatia spaniolilor de la Barcelona si Real Madrid, l-a descoperit pe marele Eusebio undeva prin Mozambic si a construit o echipa care decenii la rand, a reprezentat o forta continentala! De asta superficialitatea conducerii de atunci a fost numita o mare nedreptate.

Nedreptate nu numai in ochii lumii, sau a lui Bela Guttman ci si -se pare- in ochii Divinitatii, care i-a ascultat lacrimile si A trimis pedeapsa grea asupra Benficai!

De atunci, Benfica a juca opt finale si le-a pierdut pe toate! De fiecare data la limita si de cele mai multe ori dominandu-si evident adversarul! Doar ca mingea lor refuza sa intre in poarta, iar a adversarilor intra prin orice fel de mijloace si de oriunde! Expresii precum “incredibil“, “nu se poate“ sau “ nu e drept“, fac parte din vocabularul fiecarul suporter al Benficai, suporter care la inceput a luat in deradere “blestemul Guttman“, iar acum ar da orice ca sa-l poata dezlega.

Fara a face apel la superstitie sau la fanatism religios, cazul Benficai demonstreaza -se pare- ca Dumnezeu, pedepseste intr-adevar pe cel ce badjocoreste si asculta glasul celui badjocorit!