Despre Karl Storck, sculptor si profesor de sculptura!

Karl Storck, a fost sculptor roman de origine germana, nascut la Hanau ( Germania) pe data de 21 mai 1826 si stabilit in Bucuresti din 1849.

S-a evidentiat printr-o intensa activitate in domeniul sculpturii statuare, decorativ-monumentale si portretistice, creatia sa iesind in evidenta prin constructia solida a volumelor si prin pastrarea detaliilor de seama, modelate cu multa migala.

Alaturi de Paul Focseneanu, Karl Storck, este autorul basoreliefului de pe frontonul Universitatii din Bucuresti, reprezentand-o pe Minerva incununand artele si stiintele, lucrare care a insemnat introducerea in sculptura romaneasca a simbolisticii mitoloice si alegorice. Executat in stil neoclasic, basorelieful a fost distrus in timpul bombardamentelor din cel de-al doiale razboi mondial si nu a mai fost refacut niciodata,doar cateva framente gasite prin ruine, afandu-se astazi la “Muzeul de Arta Frederic Storck si Cecilia Cotescu-Storck“ din Bucuresti!

Opera lui Karl Storck, unanim apreciata, este considerata in acelasi timp “deschizatoare de drumuri“ in sculptura autohtona! Prima astfel de lucrare expusa vreodata in Bucuresti, este creatia lui Storck, din anul 1860, reprezentand o coloana inalta de cinci metri, asezata pe spatele a patru cai si avand in varf o acvila. Deasemenea Karl Storck, este creatorul primei statui comemorative a unui om de seama din tara noastra, infatisandu-l pe Spatarul Mihail Cantacuzino, fondator al spitalului Coltea, sculptura realizata in 1869 si expusa in curtea acestui spital.

Printre aceste opere, valorificatoare a cuceririlor academismului, se mai numara si “Domnita Balasa“ si “Ana Davila“, precum si creatiile sale portretistice, busturile lui Theodor Aman si C.A.Rosetti.

Cariera academica si-a inceput-o la Scoala de arte frumoase din Bucuresti, fondata de Theodor Aman in anul 1864, ramanand seful catedrei de specialitate , pana la sfarsitul vietii.

Karl Storck, a avut doi baieti, Frederic si Carol, ambii calcand pe urmele tatalui lor, avand realizari insemnate in domeniul sculpturii! Cel mai mic dintre ei, Frederic, s-a casatorit cu pictorita Cecilia Cotescu, cei doi dand astazi numele Muzeului de Arta “ Frederic Storck si Celicia Cotescu-Storck“, situat pe stada Vasile Alexandri, numarul 16, din Bucuresti.

Categories: ARTE, CULTURA

Tags: arta, sculptura, Storck