Civilizatia nascuta din 6 colonii de detinuti!

Timp de mai bine de 40.000 de ani, ceea ce astazi se numeste Commonwealth of Austalia, a fost locuita in liniste si pace, de asa numitii aborigeni australieni. Acestia, au invatat sa se respecte conditiile impuse de natura, acomodandu-se secetei fara pereche in lume si deserturilor care ocupa doua treimi din suprafata pamanturilor lor, parand ca nimic nu le poate deranja intimitatea.

Totul pana cand, in 1606, aceste teritorii au fost descoperite de exploratorii din Tarile de Jos si revendicate de britanici un secol mai tarziu, care intentionau sa-si deporteze aici infractorii!

Astfel, in 21 Ianuarie 1788, ancoreaza in Botany Bay ( in sudul continentului) prima flota a Coroanei britanice, avand la bord 1000 de detinuti, sub comanda lui Arthur Phillip, care avea sa devina si primul Guvernator al coloniei.

La inceput, relatiile dintre aborigeni si noii veniti au fost pasnice, insa mai tarziu s-a ajuns la adevarate masacre din partea europenilor, din cauza lipsei de hrana si incapacitatii  acestora de a cultiva ceva pe aceste terenuri aride. Au fost trimise corabii in Batavia pentru a aduce provizii, s-au impus ratii pentru detinuti si astfel criza a fost rezolvata.

Ulterior, a fost explorat intregul continent si inca 5 flote britanice au ajuns in Australia. Treptat, au invatat ca cultive aceste terenuri, mai ales sub conducerea celui de-al doilea Guvernator, Francis Grose, al carui rol in dezvoltarea agriculturii si chiar al comertului, a fost unul decisiv.

In 1901, cele 6 colonii, care intre timp au inregistrat o crestere demorafica impresionanta, au format o mare federatie, dand nastere Commonwealt-ului australian. De atunci si pana in zilele noastre, sistemul potitic este Monaria Constitutionala, bazata pe democratie liberala, guvernata de un parlament liberal.

Astazi, Australia este o mare putere a lumii! Este a douasprezelea economie a lumii, a treisprezecea putere militara, a cincea in topul veniturilor pe cap de locuitor, a doua ca nivel de dezvoltare umana si pe una din pozitiile fruntase in ceea ce priveste sanatatea, educatia si calitatea vietii, pentru toti cei peste 23 de milioane de locuitori!

Australia este exemplul viu, care demonstreaza ca acolo unde exista oranizare si vointa, se poate construi un imperiu chiar si din nimic!