Statele Unite ale Americii! Cea mai mare putere a lumii.

Visul american a inceput in anul 1776, atunci cand cele 13 colonii si-au declarat independenta fata de Marea Britanie, izbucnind astfel Reavolutia Americana, care sta la baza statului modern pe care il cunoastem astazi. Motivul principal pentru care coloniile formate inca din secolele XV si XVI au inceput revolta, a fost acela ca Marea Britanie, aflata in “ Razboiul de sapte ani “ , a vrut sa impuna impozite in vederea strangerii de fonduri si in aceste colonii. In 1777, se adopta ca structura administrativa Confederatia, urmand ca in 1789 aceasta sa fie inlocuita cu Constitutia Statelor Unite ale Americii, creandu-se in sistem politic mai centralizat, sub conducerea celui dintai presedinte american, George Washington.

Secolul al XIX-lea, a fost unul de “ explozie “ pentru tanara uniune, atat din punct de vedere al cresterii demografice cat si prin ocuparea de noi teritorii inspre vest, fie prin lupta, fie prin cumpararea acestora. Astfel state precum Louisiana, Florida sau Alaska, au fost cumparate de la Franta, Spania respectiv Rusia, Statele Unite devenind incetul cu incetul o mare putere industriala a lumii. Tot in secolul XIX, Statele Unite ale Americii, mai fac un pas urias in propria istorie, platit insa cu mult sange, in ceea ce a fost marele Razboi Civil Americam. Conflictul a izbucnit in 1861, cand sapte state din sud, au parasit Statele Unite ai au format Statele Confederate ale Americii, militand pentru pastrarea sclaviei atat de contestata in nord. In timpul acestui razboi, presedintele Abraham Lincoln, a proclamat eliberarea tuturor sclavilor din statele rebele, prin Proclamatia de Emancipare si pana in 1865 sclavia a fost abolita complet!

Secolul XX, a fost numit deseori “ secolul american “, Statele Unite extinzandu-si sferele de influienta la nivelul intregii lumi, participand in ambele Razboaie Mondiale si dand nastere unor aliante politice, economice si militare, care dainuie si in zilele noastre. Astazi SUA, numara 50 de state si Districtul Federal Columbia, intinzandu-se din sudul Canadei pana in nordul Mexicului si avand o suprafata de 9,83 milioane kilimetri patrati. Este a treia tara ca marime si tot a treia ca numar de locuitori, la ultimul recensamant ( 2010), avand peste 312 milioane de locuitori care formeaza cea mai mare diversitate etnica si culturala de pe Pamant. Cu un produs intern brut ( PIB ) de peste 15,2 trilioane de dolari, reprezentand 22% din PIB-ul nominal global, Statele Unite ale Americii are cea mai puternica economie a planetei, permitandu-si astfel o armata pe masura, fapt ce ii atrage deopatriva admiratie si ura! Supusa multor atentate teroriste, a gasit intotdeauna resurse sa revina si mai puternica, lucru ce se datoreaza nu numai fortei politice si economice, ci si faptului ca America stie sa investeasca in creire!