Ciorba de salata verde. Ca la bunica acasa!

Suntem in sezonul in care natura ne da posibilitatea si chiar ne indeamna sa mancam sanatos! Am ales pentru prezentare “ banala “ ciorba de salata verde, pentru prepararea careia nici timpul ( maxim 35 minute) si nici banii nu reprezinta o mare problema.

Ingrediente ( 6 portii):  2-3 capatani mari de salata verde, 10 fire de ceapa verde ( partea alba si cea verde deschis), 5 fire de usturoi verde, 1 lingura de faina, 1 lingura de boia, 2 linguri de ulei, 1,5 litri de lapte, 500 ml. de iaurt sau sana, 2 albenusuri, 1 leatura de marar, sare si piper si optional, 50 de rame de slanina afumata, zeama de lamaie sau otet pentru inacrit.

Mod de preparare: Se spala salata luand foaie cu foaie. Se pun foile spalate intr-o oala incapatoare cu aproximativ 0,5 litri de apa, se adauga sare si se pune oala pe foc. Cand frunzele incep sa scada in volum, se apasa in lichidul ( apa) infierbantata si se fierb in clocot timp de 5 minute. Se scot apoi si se clatesc sub un jet de apa rece. Intr-o alta oala, se pune la foc slanina afumata ( pentru cei care nu opteaza pentru asta, pasul acesta se sare) iar cand se numeneste, se scoate si pe pune pe o hartie ( pentru drenarea grasimii). Apoi, in aceeasi oala se pun cele 2 linguri de ulei si ceapa taiata rondele, se adauga putina sare si se capeste cateva minute amestecant continuu pana se inmoaie. Adaugam apoi baia si faina pana se impregneaza. In oala se adauga salata taiata marunt si slanina rumenita. Imediat, se adauga laptele fierbinte amestecand continuu. Dupa ce incepe sa clocoteasca, se reduce focul si se continua fierberea timp de 10 minute. Separat, se  toaca marunt mararul si usturoiul si se pun intr-un vas batandu-se cu cele 2 galbenusuri. Cand ciorba este fiarta, se opreste focul si se iau 2 polonice de zeama fierbinte turnandu-se peste galbenusurile cu iaurt, ce amensteca bine si apoi se toarna peste ciorba din oala.

Pofta buna!