Despre Vatican!

Se presupune ca “ Stato della Citta del Vaticano “ a reprezentat dintotdeauna un teritoriu sacru, fiind indisponibil pentru locuit chiar si inainte de venirea crestinismului. Situata in centrul orasului Roma, Cetatea Vaticanului are o suprafata de doar 44 de hectare ( aproximativ 0,5 kilometri patrati) si o populatie de 812 locuitori formata exclusiv din clerici si reprezentanti ai celebrei Garzi Elvetiene, statistici care fac din Vatican cel mai mic stat independent din lume. Vaticanul este un stat ecleziastic si autocrat, Papa fiind conducatorul suprem, ajutat de o forma de organism guvernamental numita “ Curia “, formata exclusiv din membrii ai Bisericii Catolice. Dincolo de faptul ca este capitala lumii Catolice, Vaticanul reprezinta si unul dintre cele mai mari centre culturale ale planetei. Bazilica Sfantul Petru, Capela Sixtina si Muzeul Vaticanului, sunt obiective turistice vizitate anual de sute de mii de oameni insetati de cultura. De exemplu, despre Muzeul din Vatican, se spune ca pentru a-l vizita in intregime, ai nevoie de 4 ani si asta daca ai admira fiecare opera numai un minut!

Toate utilitatile Statului Papal sunt cumparate de la italieni, fiind scutit de plata taxelor si impozitelor aferente. Detine o retea proprie de telefonie, are un observator astronomic, un post de radio si o banca in care inca se mai foloseste limba latina pentru operatiuni si tranzactii. Pe langa latina, in Vatican se vorbeste si italiana, franceza si engleza, fiind singurul stat din lume in care rata de alfabetizare este de 100%. In contradictie cu gradul de cultura, care plaseaza Vaticanul pe loc fruntas in lume, aici se inregistreaza si un nivel ridicat al infractionalitatii, din cauza hotilor de buzunare veniti la “ vanatoare “ de turisti. Garda Elvetiana Pontificala, care la inceput avea doar rolul apararii Suveranului Pontif, reprezinta astazi armata Vaticanului.

Pana acum, Vaticanul a gazduit 266 de Suverani Pontifi, astazi in fruntea Bisericii Catolice, aflandu-se Papa Francisc, nascut Jorge Mario Bergoglio, fost arhiepiscop de Buenos Aires, fiind primul papa de pe continentul american si primul din ordinul iezuitilor.

Categories: DESPRE LUME, EUROPA

Tags: cultura, Papa, vatican