Hotarare istorica pentru Liga 1! Adunarea Generala Extraordinara a aprobat sistemul cu 14 echipe.

Prima Liga de fotbal a tarii, se va schimba total incepand din vara anului viitor! Comitetul Executiv al LPF a aprobat astazi ( 29 mai 2014) propunerea sustinuta de “ granzii“ campionatului si astfel, incepand cu anul competitional 2015-2016, in Liga 1 vor juca doar 14 echipe campioana urmand sa se decida dupa play-off, iar retrogradatele dupa play-out. Agreata in principal de Steaua, Dinamo, CFR, Astra, Petrolul si Pandurii, propunerea parea sa nu aiba mari sanse “ de trecere “ fiind contestata de majoritatea echipelor “ mici “ . Totusi astazi, Adunarea Executiva Extraordinara a decis sa aprobe noul sistem ceea ce transforma sezonul viitor intr-unul infernal pentru echipele care lupta pentru evitarea retrogradarii, urmand sa ia calea ligii secunde nu mai putin de sase echipe! De asemenea, nici pentru aspirantii la un loc in prima liga, sezonul 2014-2015 nu va fi unul “ darnic “, promovand doar prima clasata din fiecare dintre cele doua serii!

Pe langa formatul Ligii 1, in sedinta Comitetului Executiv, s-au luat si alte decizi importante pentru fotbalul romanesc. Asadar incepand cu sezonul urmator (2014-2015), liga a 2-a va avea doua serii a cate 14 echipe renuntandu-se la sistemul play-off si play-out, iar liga a 3-a va fi compusa din 6 serii a cate 14 echipe. Toate echipele din liga a 2-a vor fi obligate de la anul sa aiba in teren pe toata durata jocului minim un jucator U19, unul U21 si unul U23, o alta conditie obligatorie fiind aceea ca ei sa fie formati la nivel national cel putin un an. Referitor la Cupa Romaniei, votantii au decis ca toate echipele care activeaza in ligile inferioare, sa joace pe teren propriu meciurile impotriva echipelor de Liga 1, iar propunerea conform careia Supercupa ar fi trebuit sa se joace intre castigatoarea Cupei Ligii si cea a Cupei Romaniei, a fost respinsa.

In ceea ce priveste perioadele de transfer, acestea vor suferii modificari atat pentru sezonul viitor, cat si pentru 2015-2016. In aceasta vara, echipele vor putea cumpara si vinde jucatori intre 17 iunie si 8 septembrie 2014, in timp ce in iarna, perioada de mercato va fi intre 27 ianuarie si 23 februarie 2015. In vara lui 2015, “ cumparaturile “ incep in 16 iunie si se incheie in 7 septembrie, iar in iarna, prima zi de transferuri va fi 26 ianuarie si ultima 22 februarie.

Intorcandu-ne la decizia cea mai importanta luata azi, reducerea numarului de echipe poate fi o arma cu doua taisuri! Pe de o parte o sa avem mai multe meciuri intre echipele puternice ale tarii, ceea ce inseamna interes crescut al televiziunilor si implicit bani mai multi pentru echipe, dar in acelasi timp, poate “ ucide “ dorinta investitorilor de a mai sustine echipe carora le-ar lua prea mult timp sa ajunga sus.