Horea Uioreanu, presedintele C.J. Cluj a fost retunut de DNA!

In aceasta dimineata (joi, 29 mai 2014) presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu a fost retinut de procurorii DNA penru 24 de ore,urmand ca in decursul zilei de astazi sa ceara arestarea preventiva pentru 29 de zile. Acuzarea sub care a fost ridicat Uioreanu este aceea de luare de mita, procurorii sustinand ca seful C.J. Cluj ar fi facut acest lucru de nu mai putin de 17 ori! Totul a inceput dupa ce in 2011 cand firma Napoca SA, patronata de omul de afaceri Ioan Bene, a castigat licitatia pentru construirea unei noi piste la aeroportul din Cluj Napoca, contra sumei de 32 milioane de euro, bani veniti de la bugetul judetean. Conform procurorilor, Uioreanu a suplimentat cu 10 milioane de euro valoarea contractului, dispunand incheierea a 24 de contracte aditionale fara sa respecte legea achizitiilor publice, favorizand astfel firma lui Ioan Bene si primind de la acesta suma de 278.000 lei in mai multe transe.

In comunicatul facut de procurori aceste sustin: “ Pe parcursul exercitarii contractului acesta a fost aditionat cu un numar de 24 de aditionale care au crescut valoarea contractului pana la suma totala de peste 42 milioane euro. Probatiunea administrata in aceasta cauza,a stabilit ca pe condul cointeresarii materiale a presedintelui C.J. Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, omulde afaceri Bene Ioan detinatorul societatii de constructii SC Napoca SA, A convenit cu acesta sa realizeze in continuare lucrari din etapa a doua a proiectului, in sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, in lipsa oricaror forme legale si transparente de evaluare si acordare a unei astfel de lucrari finantate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurentei si transparentei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006. “.

Din informatiile pe care cei de la DNA le detin, reiese si modul in care cei doi disimulau mita. Astfel, procurorii afirma ca in luna mai a acestui an, Uioreanu a primit de la Ioan Bene, suma de 5000 de euro, reprezentand contravaloarea sondaj de opinie comandat de presedintele C.J. Cluj, in vederea alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014.

De asemenea Uioreanu mai este acuzat de procurori, ca a cerut unui alt om de afaceri suma de aproape 700.000 lei,  in schimbul careia, impreuna cu alti complici acesta a trucat licitatii cu privire la alocarea fondurilor publice. Este vorba de omul de afaceri Vasile Pogacean, detinator al firmei SC Sinai, care avea lucrari la mai multe primarii din judetul Cluj. In schimbul sumei mai sus amintite, Uioreanu si complicii sai, au directionat aproximativ 1 milion de euro exact catre aceste primarii.

Categories: POLITICA, STIRI

Tags: arest, DNA, mita, procurori, Uioreanu