Profesorii ameninta ca vor boicota examenul de bacalaureat

Cu doar cateva zile inaintea inceperii examenului de bacalaureat, un nou scandal intre cadrele didactice reprezentate de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Guvern, poate pune in pericol desfasurarea acestuia! Profesori din intreaga tara nu vor sa faca parte din comisiile de examinare pentru sesiunile de bacalaureat din 2014, acuzand sumele foarte mici cu care ar urma sa fie remunerati, sume invers proportionale cu responsabilitatea foarte mare ceruta de un astfel de examen. In acest sens, sindicalistii cer Guvernului Ponta sa gaseaca solutii pentru suplimentarea fondurilor destinate profesorilor cu sarcini de supraveghere si corectare, avertizand ca in caz contrar, cadrele didactice vor boicota examenul.

Situatia mai sus prezentata nu este singurul motiv de nemultumire pentru profesorii din mai multe judete ale tarii, acestia acuzand si neplata restantelor salariale recastigate prin sentinta judecatoreasca, si-n aceast caz Guvernul motivand lipsa de fonduri. In acest moment, un profesor ar trebui sa primeasca 19 lei pe zi la supravegherea elevilor si doar 3 lei pentru fiecare lucrare corectata. Nici anul trecut sumele nu au fost mult mai mari. Asfel, un profesor supraveghetor a primit 29 de lei, in timp ce o lucrare corectata era platita cu sume cuprinse intre 2,4 si 4,8 lei. Bineinteles este vorba de bani impozitabili, ceea ce inseamna ca profesorilor nu prea le-a ramas mare lucru.

Anul acesta par hotarati sa nu mai accepte o astfel de umilinta si prin vocea presedintelui FSLI, Simion Hancescu, cer o majorare de 50%: “ Eu va reamintesc ca in 2008, suma bruta pe o lucrare corectata a fost de 7 lei si ceva, deci mult mai mare. Cred ca o majorare cu 50% ar fi rezonabila. “, a declarat acesta. Asadar, saptamana viitoare examenul de balacaureat ar trebui sa inceapa cu probele orale, insa acest lucru se va intampla numai daca Guvernul va suplimenta fondurile pentru plata examinatorilor si supraveghetorilor si vor anunta decizia in cele doar cateva zile ramase.