SoftBank Pepper Robot in curand in casele oamenilor

De curand, compania japoneza numita Softbank a declarat ca, din luna Februarie o sa inceapa vanzarea catre consumatori a robotului humanoid numit Pepper. Robotul in valoare de $2.000 o sa aiba rolul de babysitter, asistenta si de un angajat medical de urgente. Pepper va putea raspunde si la emotile umane, conform spuselor lui Masayoshi Son, Software CEO. Mai multe companii au inceput sa dezvolte un interes in robotica. Softbank si-a facut intentile clare acum trei sau patru ani, cand au semnat parteneriatul cu compania Aldebaran, o companie care este in constructia robotilor de mici dimensiuni de mult timp. Prima aparitie a fost in scop demonstrativ, dar Pepper va fi un robot cat se poate de real pentru consumatori.

Problema cu orice robot umanoid ce am vazut pana acuma, incluzand si a celor de la Honda, robotul Asimo este ca, ei niciodata nu au ajuns pe piata consumatorilor. La inceputul anului am vazut o demonstratie incredibila a robotului Asimo, dar nu au putut sa confirme daca o sa ajunga in casele oamenilor. Probabil are costa considerabil mai mult decat Pepper. Asta in cazul in care Pepper va fi scos pe piata consumatorilor la pretul de $2.000, ceea ce ar fi un lucru extraordinar! Multa lume este sceptica, daca ne gandim ca este nevoie de foarte multe resurse pentru a construi un robot la acest nivel de inteligenta si performanta. Este plin de senzori in mana, in cap si beneficieaza si de recunoastere faciala. Pepper are si recunoastere vocala, este conecat in cloud si are inteligenta artificiala. Poate sa faca o sumedenie de lucruri care normal ar costa mult mai mult decat $2.000. Robotul Pepper are o inaltime de 1.2 metri si cantareste 27 kg.

Iti ofera un sentiment de euforie cand vezi un asemenea robot, dar sa nu ne avantam in a imagina cum ar fi in casele noastre inca. Masayoshi Son are tendinta de a fi grabit in declaratii, dar totusi sa asteptam pana in 2015 si sa vedem daca Pepper va fi lansat pe piata consumatorilor din Japonia prima data. Tara care este leader in piata roboticii din cauza ca populatia japoneza imbatraneste mai rapid decat a celor din Statele Unite de exemplu. Deci au nevoie de urgenta de niste muncitori “roboti” in domeniul medical. Inca nu stim cata greutate este in stare sa ridice, din cauza asta nu putem sa spunem cat de bun babysitter va fi Pepper. Masayoshi spune ca Pepper va fi afectuos si va raspunde la emotile umane. Se spune ca are un motor emotional. Robotul foloseste recunoastere faciala ca sa faca diferenta dintre un zambet sau mimica faciala cand te doare ceva. Si proceseaza sunetul uman ca sa stie daca esti fericit sau trist. O sa se foloseasca de un server in cloud ca sa devina mai istet cu timpul, asa ca poate cu timpul va deveni relativ asemanator cu omul.