Negocierile cu FMI si Banca Mondiala au esuat. Premierul Victor Ponta sustine ca Romania nu are nevoie de reinnoirea acordului cu FMI

Imediat dupa incheierea negocierilor cu delagatia FMI, ca a avut loc astazi ( joi, 12 iunie 2014 ), Prim-ministrul Romaniei, domnul Victor Ponta, a declarat ca nu s-a ajuns la niciun consens in ceea ce priveste reinnoirea acordului cu Fondul Monetar International ( FMI ) si ca negocierile vor fi reluate in toamna, dupa alegerile pentru presedentia Romaniei. Acelasi Victor Ponta, a sustinut ca “ Romania nici nu are nevoie de reinnoirea acordului de 4 miliarde de eurofacut cu FMI si UE, deoarece el este facut pentru a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare, tara noastra neintentionand sa acceseze aceste fonduri. “, citeaza Mediafax. Conform informatiilor venite din Guvernul Romaniei, unul dintre principalele obiective ale negocierilor purtate cu FMI si Banca Mondiala a fost reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, incepand cu 1 iulie anul curent. FMI nu a fost insa de acord cu aceasta masura, deoarece Guvernul de la Bucuresti nu are pregatite masuri compensatorii pentru pierderile aduse bugetului de stat, aferente reducerii CAS.

Se pare ca obiectivul ramane in picioare si pentru runda de negocieri care va avea loc in toamna, cand delegatiile FMI si Bancii Mondiale se vor intoarce in Romania, intr-un moment in care tara va avea un nou presedinte si de asemenea cand proiectul de buget pentru anul 2015 va fi intocmit. De altfel, cunoasterea proiectului de buget pentru anul viitor, este o conditie esentiala ca reprezentantii FMI sa incheie procesul de evaluare a acordului preventiv cu Romania. O alta conditie ceruta de Fondul Monetar International, pentru a fi de acord cu dorinta Guvernului Ponta de a reduce CAS, este gasirea unor solutii acoperitoare pentru pierderile suferite de bugetul statului. Intr-o perioada foarte dificila si incarcata in politica romaneasca, Guvernul trebuie sa gaseasca aceste solutii in timp record si sa finalizeze proiectul de buget pentru 2015, pentru ca cea de-a treia intalnire cu FMI si Banca Mondiala sa se incheie favorabil Romaniei.