De la 1 iulie, toate scolile de soferi vor fi nevoite sa creasca preturile

Noile masuri adoptate de Autoritatea Rutiera Romana ( ARR ), vor afecta cu siguranta buzunarul celor care se gandesc sa devina soferi. Aceste reglementari, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2014, au fost impuse cu scopul de a se cunoaste cu exactitate perioada in care sunt instruiti viitorii soferi si mai ales numarul de ore pe care acestia le petrec alaturi de instructori pe drumurile publice. In acest sens, amendamentele aduse legislatiei, obliga toate scolile de soferi din Romania, ca incepand cu prima zi a lunii viitoare, sa  reduca numarul de ore pana la maxim 210 pe luna, ceea ce inseamna aproximativ 10 ore pe zi in fiecare din cele 5 zile lucratoare ale saptamanii. Dat fiind faptul ca in prezent numarul de ore este mult mai mare si ca numarul celor care doresc sa obtina permisul de conducere este in continua crestere, scolile de soferi din tara se vad nevoite sa angajeze noi instructorii, lucru care poate conduce la o scumpire cu 30% a tarifului actual, pentru toate categoriile.

Astfel, daca pana acum tarifele pentru fiecare categorie in parte, variau intre 700  ( categoriile A si A1 ) si 2200 ( categoria C ) lei, schimbarile legislative impuse de ARR, ar putea ridica valorile de cost la 910, respectiv 2860 lei, pentru categoriile amintite. In prezent, valorile medii pentru toate categoriile, sunt urmatoarele: 650 lei pentru categoria CE, 700 de lei, pentru A si A1, 800 lei pentru categoria BE, 900 lei pentru categoria B, undeva intre 700 si 1000 lei pentru categoria DE, intre 1100 si 1600 pentru categoria D si 2200 lei pentru toti cei care doresc sa obtina categoria C.

Daca scumpirile preconizate se vor adeveri, nu numai modificarile legislative vor reprezenta cauza lor, ci si majorarea pretului la pompa a combustibilului, o majorare care plaseaza Romania pe primul loc in lume, dintre toate tarile care au inregistrat astfel de scumpiri. In aceasta ordine de idei, toti cei care doresc sa obtina permisul de conducere, ar trebui sa se grabeasca si sa semneze contracte de scolarizare pana la 1 iulie.