Regele Juan Carlos paraseste tronul Spaniei

Astazi este o zi istorica pentru Spania. Regele Juan Carlos, va semna documentul abdicarii sale, in cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc la Palatul Regal, incepand cu ora 18.00, unde Regele va fi intampinat cu 21 de salve de tun si cu intonarea imnului de stat de catre garda regala . Conform protocolului, se va citi legea abdicarii, pe care Regele o va semna, iar prim-ministrul Mariano Rajoy o va aproda, actul urmand sa intre in vigoare de maine ( 19 iunie 2014 ), de la ora 00:00. La eveniment va participa intreaga familie regala, in frunte cu Regina, dar va lipsi una dintre fiicele lui Juan Carlos, Infanta Cristina, care dupa acuzele de spalare de bani si evaziune fiscala, a decis sa se retraga din viata oficiala a familiei regale. De asemenea, nu vor lipsi de la ceremonie reprezentantii Guvernului, ai sindicatelor si patronatelor, presedintii comunitatilor autonome si nici fostii presedinti ai Spaniei, Felipe Gonzales, Jose Maria Aznar si Jose Luis Rodriguez.

Asadar de la miezul noptii, Printul Felipe va fi noul Rege ai Spaniei, iar maine de la ora locala 9:30, Juan Carlos ii va preda fiului sau atributiile de comandant suprem, dupa care Printul va pleca la Congres pentru ceremonia de incoronare. La evenimentul de joi, nu va participa si Juan Carlos, acesta urmand sa vada ceremonia la TV, pentru ca toata atentia sa fie indreptata spre fiul sau, dar va iesi la balconul Palatului Regal alaturi de sotia sa Regina Sofia, cand noii regi vor saluta multimea adunata in Piata Oriente.

Juan Carlos este al patrulea monarh care abdica in ultimul an si jumatate, dupa Papa Benedict ( 22 februarie 2013 ) , Regina Beatrix a Olandei (  30 aprilie 2013 ) si Regele Albert al II-lea al Belgiei ( 21 iulie 2013 ). A fost rege al Spaniei incepand cu 22 noiembrie 1975 si a luat decizia de a abdica pe data de 2 iunie 2014. Unul dintre cele mai importante documente semnate de Juan Carlos in cei aproape 40 de ani de domnie, a fost Tratatul de Adeziune a Spaniei la Comunitatea Economica Europeana, semnat in anul 1985.