Spania elimitata de la Campionatul Mondial

Campioana Mondiala si Europeana a fost eliminata de la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, dupa doua infrangeri usturatoare inregistrate in fata nationalelor din Olanda si Chile. Fara nicio idee de joc si mai ales fara ca vreuna dintre vedetele echipei sa iasa cu ceva in evidenta, Spania a reprezentat o mare deziluzie pentru toti iubitorii fotbalului, nu numai pentru fanii spanioli. Considerata de mai toti specialistii din domeniu ca marea favorita la castigarea Mondialului, echipa lui Del Bosque paraseste turneul final in cel mai umilitor mod posibil. Dupa ce a fost umilita de Olanda ( scor 1-5 ), a venit randul chilienilor sa-si bata joc pur si simplu, de echipa care nu cu mult timp in urma parea invincibila. Anii au trecut insa peste multi dintre fostii campioni ai lumii si Spania trebuie sa se gandeasca la modul cel mai serios, la o reconstructie din temelii.

Meciul impotriva celor din Chile, nu a avut istoric. Spania a plictisit printr-un joc de pase lente, mult prea departe de cel de acum patru ani, iar chilienii au stiut sa raspunda perfect de fiecare data cand a avut ocazia. Au reusit sa marcheze la prima mare ocazie pe care si-au creat-o, prin golul marcat in minutul 20 de Eduardo Vargas, dupa o serie de gafe in serie a fundasilor spanioli, care nu au inteles nimic din faza creata de sud-americani. Golul al doilea incasat de Iker Casillas, a venit in minutul 43 si a fost marcat de Charles Aranguiz, la capatul unei faze la care jucatorul chilian a avut timp sa preia in mijlocul unui careu plin cu spanioli adormiti si a sutat cu exteriorul la semi-inaltime, pe langa portarul Spaniei. 

In repriza a doua, neputinta ibericilor a fost chiar mai evidenta si in ciuda celor cateva ocazii pe care a reusit sa le creeze, tot chilienii au fost mai periculosi si mai stapani pe propriile mijloace de exprimare. Nu s-a mai intamplat nimic notabil pana la final si astfel Chile a obtinut o victorie de rasunet care ii garanteaza prezenta in fazele eliminatorii ale competitiei. In urma meciurilor din aceasta seara ( Olanda-Australia 3-2 si Spania-Chile 0-2 ), grupa B isi cunoaste deja calificatele in optimi, acestea fiind Olanda si Chile. Spania si Australia se intorc acasa, iar in ceea ce-i priveste pe spanioli, umilinta este maxina. A venit vremea ca Spania sa-si reconsidere pozitia, sa faca loc unei noi generatii si mai ales, sa uite cat mai repede cosmarul trait in Brazilia.