Cercetatorii au creat primul pancreas bionic pentru diabetici Tip 1

Peste trei milioane de americani sufera de diabet Tip 1, ceea ce se intampla cand sistemul imunitar unui pacient ataca celulele beta, ce produce insulina in pancreas. Oamenii cu aceasta boala trebuie sa primeasca injectii cu insulina sau infuzii. O colaborare intre cercetatorii de la spitalul Massachusetts General Hospital si Universitatea din Boston, a adus la un rezultat uluitor in dezvoltarea unui pancreas bionic. Dispozitivul este descris in detalii in New England Journal of Medicine.

Aparatul are un senzor care este implantat sub piele si ceea ce transmite informatiile catre o aplicatie pe iPhone. In fiecare 5 minute, transmite informatii despre nivelul de zahar din organism si elibereaza insulina in organism dintr-o pompa cand este nevoie. Utilizatorul nu trebuie sa determine cat carbohidrati a mancat la masa pentru ca aparatul semnalizeaza automat pompa in caz ca este necesar. Din informatiile despre articolul publicat reiese, ca este nevoie doar de foarte putina informatie de la utilizator si aparatul face restul.

Studiul a fost relativ mic, fiind folositi doar 20 de adulti si 32 de copii timp de 5 zile fiecare. Adultii au stat in hotel timp de cinci zile pentru monitorizare si au primit libertate la dieta, dar au precizat ca consumul de alcohol sa fie mic. Copii au fost testati in complex, dar era organizat si amenajat ca o tabara de vara si nici ei nu au avut restrictii la mancare. Pentru a avea siguranta ca dispozitivul functioneaza corect, au fost testati periodic pentru nivelul de zahar din sange. La sfarsitul celor cinci zile, participantii la studiu au avut un nivel de zahar in sange mult mai regulat, folosind aparatul bionic decat folosind metode traditionale de combatere. De obicei diabeticii isi monitorizeaza nivelul de zahar din sange de mai multe ori pe zi si isi calculeaza de cata insulina au nevoie. Insulina poate fi administrata prin pompa sau injectata. Daca insulina nu este administrata in mod corespunzator, nivelul de zahar poate creste, astfel punand in pericol pacientul care poate sa sufere un atac de inima sau sa lesine.

[ads2]

Pe langa faptul ca pancreasul bionic poate administra insulina, o sa mai aiba si functia de administrare a “glucagon”-ului. Acest lucru va ajuta la mentinerea nivelului optim de zahar in sange, fara a mai avea fluctuatii mari. O sa mai fie nevoie de multe studii inainte ca acest dispozitiv sa fie aprobat de FDA, totusi cercetatorii spera ca acest dispozitiv va fii gata in urmatorii trei ani. Urmatorul pas in studiu va implica 40 de adulti care o sa foloseasca dispozitivul timp de 11 zile.