Nicolas Sarkozy si avocatul sau au fost retinuti, iar ancheta continua

Nicolas Sarkozy, fostul sef de stat francez si avocatul sau, Thierry Herzog se afla in acest moment in custodie, impreuna cu alti doi magistrati ai Parchetului General de pe langa Curtea de Casatie: Gilbert Azibert si Patrick Sassoust. Se pare ca masurile drastice luate impotriva sefilor de stat nu au loc doar in dulcea Romanie, ci acest exemplu este preluat si de statele mai dezvoltate. Dosarul pentru care urmeaza sa fie judecat fostul presedinte contine dovezi impotriva acestuia legate de traficul de influenta de care Sarkozy este acuzat.

In dimineata zilei de astazi, la ora 9:00, Sarkozy a fost retinut preventiv, pentru 24 de ore, iar mandatul poate fi prelungit cu inca 24 de ore. Avocatul sau si cei doi magistrati se afla la sediul Directiei Centrale a Politiei Judiciare din Nanterre de Luni, 30.06.2014, potrivit Mediafax. Fiind acuzat de trafic de influenta, Nicolas Sarkozy este banuit ca ar fi primit mita din partea lui Gaddafi, in valoarea de 50 de milioane de euro. De asemenea, este banuit ca in perioada mandatului sau dintre 2007-2012, a incercat sa extraga informatii despre o ancheta care il viza, facand presiuni asupra unui magistrat de rang inalt. Asa cum se intampla in peisajele politice de obicei, magistratul ar fi primit promisiunea unui post de prestigiu in schimbul acestor informatii. Herzog, avocatul fostului sef de stat este  banuit de complicitate in acest caz.

[ads2]

Sarkozy avea intentia de a reveni pe scena politica in urma cu doar cateva zile de retinere, insa planurile acestuia au fost disturbate, iar revenirea la conducerea partidului UMP pare greu de realizat. Partidul pe care Sarkozy il reprezinta este de asemenea implicat intr-un caz fara precedent in Franta care implica facturi false . Astfel, situatia Frantei devine extrem de vulnerabila si lipsita de credibilitate, cu toate ca Sarkozy si avocatul sau neaga toate acuzatiile.Aliatii sai din partidul conservator UMP au sarit in apararea fostului sef de stat, spunand ca ” niciodata nu s-a aplicat un asemenea tratament unui fost sef de stat, cu un asemenea val de ura”, citeaza The Washington Post dupa post-ul de pe reteaua de socializare Twitter al lui Christian Estrosi, parlamentar francez. Stirea zguduie lumea politica din lumea intreaga, indemnand politicienii sa isi tempereze actiunile, insa in acelasi timp, se pune si problema oferirii imunitatii totale, asa cum s-a discutat si in tara noastra.