NASA a lansat primul satelit pentru monitorizatea dioxidului de carbon din atmosfera

Astazi (2 iulie 2014) NASA a lansat prima sa nava spatiala al carei scop este monitorizarea dioxidului de carbon din atmosfera, gaz ale carui proprietati de captare a caldurii, sunt considerate a fi principala cauza a incalzirii globale. Lansarea a avut loc in aceasta dimineata, de Agentia Orbiting Carbon Observatory, de la Vandenberg Air Force Base din California, satelitul fiind propulsat de o racheta  United Launch Alliance Delta 2. Procedura de lansare a fost initial programata pentru ziua de marti (1 iulie 2014), dar o problema aparuta la sistemul de apa al rampei de lansare, a cauzat intarzierea operatiunii cu o zi. Satelitul va masura in fiecare secunda nivelul dioxidului de carbon din atmosfera, oferind delatii asupra locului in care acesta este produs si asupra locului in care acesta este propulsat in aer.

Noul satelit va incepe apoi o masurare anticipativa a nivelului de CO2 din atmosfera (cu o precizie de 1 per 1 milion), cu ajutorul spectometrului de clasificare din dotare si care este un instrument stiintific unic. In acest fel, specialistii vor putea observa in cel mai mic detaliu schimbarile survenite in concentratia CO2, focusand asupra zonelor sensibile ale Terrei din acest punct de vedere. “In cele din urma, urmarind schimbarile concentratiei de CO2, ne va ajuta in timp-saptamani, luni sau chiar ani-sa descoperim misteriosul ciclu al carbonului”, a fost declaratia venita din partea cercetatorilor.

NASA nu este la prima tentativa de a lansa un astfel de program spatial. Prima incercare de a monitoriza din spatiu dioxidul de carbon, a fost facuta in 2009, insa proiectul a esuat dupa ce naveta s-a prabusit in Pacific la scurta vreme dupa lansare. Esecul de acum cinci ani a fost unul dureros, avand in vedere cele peste 275 de milioane de dolari investite. Actuala misiune, a costat substantial mai mult, suma cheltuita ajungand la 465 de milioane de dolari si are o durata de viata de aproximativ doi ani. Conform membrilor echipei, nava are suficient combustibil pentru a se mentine in operare mult mai mult decat cei doi ani estimati.