Osteoporoza poate fi prevenita cu o simpla analiza

In fiecare an se produc peste 200.000 de fracturi din cauza osteoporozei. De acum este nevoie doar de o singura analiza de sange facuta femeilor trecute de varsta de 50 ani pentru a depista osteoporoza. Pana acum acest lucru era posibil doar cu ajutorul unui test numit densiometrie osoasa (adica masurarea densitatii osoase prin evaluarea continutului mineral al oaselor, in principal a calciului). Depistarea la timp a osteoporozei ajuta la aplicarea unui tratament pentru a evita fracturarea oaselor.

Metoda recomandata pana acum de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru depistarea osteoporozei era testul amintit mai sus, dar de acum cu o simpla analiza a sangelui se poate indentifica aceasta boala femeilor care au probabilitatea de a face osteoporoza. Secretul consta in informatiile celor trei markeri (folositi in evaluarea bolilor matabolice osoase) de remodelare osoasa, adica: evaluarea masei osoase si a ratei de pierdere osoasa, evaluarea riscului de fracturi si monitorizarea tratamentului. S-a realizatat o investigatie de laborator la Universitatea din Navara, ea constand intr-o mostra care a fost introdusa intr-un autoanalizator unde au fost masurate nivelurile cuantificatorilor.

[ads2]

Dupa cum prea bine stim, osteoporoza este cea mai raspandita boala a oaselor din intreaga lume. Este cunoscuta sub numele de epidemia silentioasa, deoarece nu se observa simtomele, decat cand este deja prea tarziu. Persoanele care sufera de aceasta boala au pierderi de masa osoasa, iar asta din pacate afecteaza calitatea osoasa. Ultimul studiu facut recunoaste ca intr-un an se produc peste 200.000 de fracturi de sold, de brate, de coloana, etc. din cauza osteoporozei. Diagnosticarea la timp a acestei boli cu o simpla analiza de sange ar permite sa se inceapa aplicarea tratamentului inainte ca boala sa-si faca de cap si s-ar produce mai putine fracturi. Deci, dupa aceasta investigatie amintita mai sus, parametrii celor trei markeri ai sangelui care indica modificarile osoase, ar permite cu o singura analiza a sangelui tratarea pacientilor cu mare predispozitie la osteoporoza.