Nasul electronic care depisteaza cancerul

Nu este o noutate ca cel mai bun prieten al omului poate simti cand omul de langa el este bolnav. La aceasta concluzie a ajuns si o echipa de cercetatori, care dupa nenumarate esecuri in depistarea cancerului de prostata, au apelat intr-un sfarsit la caini. Se pare ca animalele de companie pot mirosi cancerul in urina posibilului bolnav, iar marja de eroare este mult mai mica in comparatie cu metodele clasice care dadeau de multe ori analizele gresite. Un studiu prezentat in luna mai demonstreaza ca acuratetea acestei metode neobisnuite este incredibila. Cainii au “dat” raspunsul corect in 98% din cazuri, fiind astfel mult mai eficienti decat analizele, care in cazul cancerului la prostata, au fost de multe ori gresite.

Din pacate, aceasta metoda este putin spus neobisnuita, fiind atat dificil cat si inestetic ca un laborator din secolul XXI sa gazduiasca patrupede identificatoare de cancer. Astfel, echipa de cercetatori s-a concentrat pe mecanismul de identificare a chimicalelor pe care cainii le simt, in cazul unui diagnostic pozitiv. Studiind amanuntit simtul mirosului la caini, cercetatorii finlandezi, lucreaza acum la inventarea unui “nas electronic”, care sa aiba aceleasi abilitati de a pune un diagnostic. Cercetatorii folosesc deja un dispozitiv, care pozitionat la o distanta relativ mica de o mostra de urina, examineaza la nivel molecular componentele organice volatile care se asociaza cu cancerul de prostata. Folosind acest nas electronic, cercetatorii au obtinut rezultate mult mai bune decat prin metodele clasice. Acuratetea diagnosticelor a fost de 78% iar specificitatea acestora a fost de 67%, rezultate mult mai slabe decat cele obtinute cu ajurotul cainilor, insa proiectul este inca in dezvoltare.

[ads2]

Dr. Niku Oksala, liderul cercetatorilor a declarat ca “vedem molecule in stadiul in care tumoarea este inca mica, putem deasemenea descoperi daca tumoarea este maligna (agresiva) sau benigna”. Oksala a mai spus ca echipa lui lucreaza in continuare la indepartarea impuritatilor care pot compromite acuratetea rezultatelor si la pastrarea mostrelor in conditii cat mai curate sau pure. Posibilitatea ca acest dispozitiv ca poata depista si alt tip de cancer este ridicata, avand in vedere ca Dr. Oksala este foarte optimist in legatura cu viitorul acestei metode. “Am descoperit ca exista peste 30 de componente  moleculare intr-o tumoare, care sunt foarte mirositoare si foarte usor de mirosit. In cele din urma acesta (descoperire) poate fi folosita ca test pentru fiecare tip de cancer”, a mai adaugat el.