ONU cere acces nelimitat la epava avionului doborat in Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU (format din 15 membri), a adoptat in unanimitate ieri (luni,21 iulie 2014) o rezolutie prin care someaza rebelii prorusi din estul Ucrainei, sa permita accesul nelimitat asupra avionului doborat si cadavrelor umane, in scopul desfasurarii unei noi anchete internationale care sa stabilesca cine a lansat racheta si cine sunt cei responsabili pentru moartea celor 298 de pasageri. Documentul votat de ONU, a ajuns in mainile celor 15 membri ai Consiliului de Securitate in noaptea de sambata si a fost adoptat la primele ore ale zilei de luni. Stabilirea cu exactitate a vinovatilor este tinta principala a anchetei dorite de ONU, dupa ce tari puternice ale lumii precum USA, Canada, Marea Britanie, Germania si Austalia au cerut Rusiei sa-si asume responsabilitatea pentru inarmarea separatistilor, care cel mai probabil au atacat si doborat avionul companiei Malaysian Airlines.

Prin aceasta rezolutie, ONU cere ferm “ca toti cei vinovati pentru tragicul incident sa fie trasi la raspundere si toate statele sa coopereze deplin si sa faca eforturi pentru a determina cine trebuie tras la raspundere”.De asemenea documentul unamim aprobat in Consiliul de Securitate, se condamna “in cei mai puternici termeni doborarea zborului MH17 al Malaysian Airlines, care a dus la moartea a 298 de persoane, dintre care 80 de copii” si se cere “ca toate statele si alti jucatori din regiune sa se abtina de la acte de violenta indreptate asupra aeronavelor civile”. In aceasi timp, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, au facut referire si la oamenii decedati in urma atentatutui si insista pentru “un tratament demn respectuos si profesional pentru cadavre”.

[ads2]

Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines a fost doborat joi seara (17 iulie 2014), in timp ce survola spatiul aerian din estul separatist al Ucrainei. Imediat dupa aceea, voci importante din politica mondiala au acuzat Rusia de implicare indirecta in acest atentat si ulterior, au fost interceptate convorbiri in care separatistii prorusi comunicau comandantilor din Rusia doborarea avionului civil. Cu toate acestea, presedintele Rusiei Vladimir Putin, neaga orice implicare a armatei rusesti in incident si arunca intreaga responsabilitate asupra Administratiei de la Kiev, spunand ca pierderea celor 298 de vieti este o consecinta a atacurilor lansate de Ucraina impotriva separatistilor prorusi, pe data 5 iulie anul curent.