Steve Forbes: atac dur la adresa bancherilor centrali

Steve Forbes, proprietarul celei mai cunoscute reviste de analiza financiara din lume, revista care de altfel ii poarta numele, nu ezita sa atace in cei mai duri termeni politicile financiare alese de ultimii doi sefi ai Rezervei Federale Americane. Intr-un interviu acordat pentru Birch Gold Group, postat pe YouTube si ulterior preluat de publicatia online Zero Hedge, seful Forbes declara despre Ben Bernanke, fostul presedinte al Rezervei Federale, ca a fost “un dezastru” prin politicile alese. Nici doamna Janet Yellen, actualul presedinte al RFA, nu a scapat de criticite virulente ale lui Steve Forbes, fiind considerata nimic altceva, decat o continuatoare a politicilor financiare falimentare promovate de predecesorul sau.

In opinia lui Forbes, Ben Bernanke are “un istoric destul de rau” deoarece, prin promovarea programelor de relaxare cantitativa, manipularea curbelor de randament si apasarea artificiala a ratelor de dobanda, au rascolit piata creditului, lovind astfel in revenirea economica si slabind semnificativ puterea dolarului. In acelasi timp, Forbes crede ca Bernanke a indus eronat ideea potrivit careia in lume sunt economisiri prea ridicate. Aceste programe la care face referire Steve Forbes, sunt politicile financiare de dobanzi zero si tiparirea continua de moneda, actiuni care, spune el, mentin dolarul american intr-o perpetua depreciere si care sunt din pacate pastrate si de noua administratie federala.

[ads2]

Chiar daca sub conducerea noului presedinte, Janet Yellen, programul de relaxare cantitativa va fi oprit, Forbes este convins ca mentinerea dobanzilor la nivel zero (asa cum se pare ca intentioneaza noua conducere), este o mare greseala care nu permite pietelor de credit sa functioneze. Despre domana Yellen, Steve Forbes spune ca daca ar avea putere de decizie, ar trimite-o intr-o tabara de reeducare pentru ca “nu a invatat si nu va invata nimic, intrucat este doctor in economie si a petrecut prea multi ani lucrand in acest sistem”. Sistem care dupa parerea proprietarului revistei Forbes, adanceste si mai mult criza politico-finaniara a ultimei decade din Statele Unite ale Americii.

Ca orice analist care se respecta, Steve Forbes aduce si solutii pentru reaprecierea dolarului si functionarea pietelor de credit, considerand ca cea mai buna alternativa la actualele programe financiare, pe care le numeste”experimente monetare”, este intoarcerea la standardul aur. In opinia sa, metalul galben este singurul de pe Pamant care poate pastra valoarea intrinseca, asa cum a facut-o timp de peste 4 mii de ani. Forbes aminteste ca ecomonia Americii a functionat bine timp de 180 de ani, cat aurul a fost standard de referinta si ca urmatoarele sisteme monetare alese au dus de la semistabilitate monetara la dezastru, asa cum s-a intamplat in anii ’70 si asa cum se intampla acum.