Google self-driving car noul proiect Google X

Google self-driving car este un automobil robot care incorporeaza un “lidar” (Light Detection And Ranging) si un computer de bord care ruleaza un software special, botezat Google Chauffeur. Acel lidar este un dispozitiv montat deasupra automobilului care se roteste precum un girofar, desi mult mai rapid, si care se comporta cam la fel ca un sonar, doar ca in loc sa emita sunete, acesta functioneaza cu raze laser.

Liderul din Google car este combinat insa cu un sistem de camere video si cu un sistem de recunoastere a obiectului pentru identificarea rapida si completa a mediului inconjurator. Astel, automobilul robot al celor de la Google detecteaza automobilele, biciclistii, motociclistii, semnele de circulatie etc., dar si intentiile lor in functie de semnale. Acesta “vede” chiar si semnalizarea cu mana a unui biciclist si ii da prioritate la schimbarea de benzi sau pentru viraje.

Google a testat sistemul pe mai multe automobile, dar mai ales pe Toyota Prius si Lexus RX450h. In lunamai a acestui an, Google a prezentat cel mai nou prototip, care, deloc surpinzator nu are nici volan, nici pedale. Prototipul este un vehicul de dimensiuni mici, cu doua locuri, care a fost oferit spre testare chiar unor americani obisnuiti, evident incantati dupa micul experiment. Dincolo de orice indoiala, proiectul Google Self-Driving Car s-a transformat intr-un vehicul viabil, foarte aproape de produsul final, de serie.

Dupa ce se va lansa oficial Google Self-Driving Car si o sa ajunga si in Romania, si desigur si legile o sa deie voie, ma gandesc ca foarte multi care nu au carnet de conducere se vor bucura de o masina la care o sa ii spui adresa si te va duce la destinatia dorita.

[ads2]