Romania vs Grecia, sau somerii din apararea Romaniei

Victoria de moral obtinuta de nationala noastra in Grecia, a evidentiat in primul rand prabusirea dramatica a elenilor de dupa Campionatul Mondial. Dincolo de indarjirea si daruirea baietilor lui Victor Piturca (mult peste ce au aratat in barajul de trista amintire cu grecii), adversarul de aseara al tricolorilor, a parut a fi o echipa fara orizont, o echipa experimentala si dintr-un esalon mult inferior. Daca acum 3 luni Samaras si Mitroglu terorizau pur si sumplu defensiva Romaniei, de aceasta data vedetele grecilor au fost de-a dreptul inexistente. Samaras, schimbat de Claudio Ranieri inca de la pauza, nu a reusit nici macar o actiune pe durata primei reprize, iar Mitroglu, amul care inscria in poarta noastra trei goluri in trei zile, a fost aseara un adversar pe care Chiriches si Grigore l-ar vrea in firecare meci: lent, previzibil si usor de lasat in afara jocului, atacantul care ne-a lasat sa vedem Mondialul la televizor, a fost probabil cel mai slab om de pe teren.

Chiar daca au beneficiat de avantajul omului in plus, dupa eliminarea lui Marica din debutul reprizei secunde, grecii nu au fost in stare sa creeze pericol la poarta lui Tatarusanu, iar dominarea lor sterila a fost foarte usor de amortizat de catre jucatorii nostri. Toate centrarile lor au fost la intamplare, nu au incercat nicio verticalizare care sa ne puna fundasii centrali in dificultate, si nici macar un sut care sa-i dea emotii noului portar al Fiorentinei. Pana si bara din minutul 88 a grecilor, a aratat limitele acestei nationale. Centracea reluata periculos spre poarta nostra, de altfel singura faza la care Tatarusanu nu a avut reactie, nu a fost urmarita de niciun grec, permitand astfel respingerea facila a romanilor. Finalul meciului ne-a gasit in posesie, tradand lipsa de idei si criza de exprimare a adversarilor nostri.

Fara eternul Karagounis, retras din nationala imediat dupa turneul final din Brazilia, Grecia nu mai este acea echipa ordonata si orientata spre obiectiv, iar reconstructia ei, necesita multa munca istovitoare. In acest context, victoria Romaniei este greu de analizat intrucat adversarul de ieri a fost doar o umbra a Greciei. Trebuie insa remarcate cateva calitati mai mult decat necesare pentru o nationala care se vrea la Euro 2016: daruire, placere de joc, concentrare si calm, au fost atuurile principale ale Romaniei, caracteristici care trebuie sa ramana pe tot parcursul acestei campanii, la sfarsitul careia putem fi chiar pe primul loc.