Otto Wichterle, inventatorul primei lentile de contact

Putini oameni de stiinta au adus umanitatii o inventie atat de folositoare precum cea a chimistului ceh Otto Wichterle, inventatorul primei lentile de contact.

Povestea inventiei este una neobisnuita si incepe pe masa din bucataria profesorului. Primele lentile de contact folosibile au fost produse de doctorul Wichterle in 1961 cu ajutorul unui dispozitiv montat pe masa din bucatarie care consta dintr-un motor de gramofon si piese de bicicleta si din jucarii.

Lentilele erau facute dintr-un material plastic care retine apa si ramane umed pe globul ocular. In mare, procesul de productie a ramas neschimbat pana in zilele noastre. Cu toate ca a pus bazele unei industrii a lentilelor de contact de miliarde de dolari, Wichterle nu a devenit niciodata bogat datorita inventiei sale, iar aceasta din cauza “vederii scurte” a regimului comunist.

El si-a patentat materialul si procesul de productie in 1963, dupa ce in 1960 isi publicase rezultatele experimentelor intr-o revista occidentala de specialitate, trezind interesul unor investitori. Guvernul cehoslovac a vandut insa patentele unui optiometrist american pentru 330.000 de dolari.

Otto Wichterle a fost unul dintre membrii marcanti ai miscarii liberale care a culminat cu “Primavara de la Praga” si unul dintre principalii critici ai regimului totalitar de la acea vreme. A participat activ  la “Revolutia de Catifea” din 1989, iar dupa caderea guvernului comunist a fost ales presedinte al Academiei de Stiinta din Cehoslovacia. A murit in 1998 in somn si a lasat lumii o inventie folosita de milioane de oameni.