Televiziunea prin cablu vs televiziunea prin satelit

In strainatate, serviciul de televiziune pe abonament a avut cea mai mare crestere in timpul anului 2014, dintre toate segmentele sectorului de telecomunicatii. In ciuda limitari de schimb valutar pentru a cumpara set-top box, telecomenzi, si alte dispozitive. Conform raportului de cifrele din sectorul telecomunicatiilor recent publicate de Comisia Nationala de Telecomunicatii, plata televiziunilor cu abonament a crescut cu 16,5% in anul 2014, fata de anul 2013. In perioada iulie-septembrie din anul 2014 au fost inclusi 647,655 de abonati noi la televiziunile cu abonament, aducand o perspectiva de 62.79%, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 100 de gospodarii, 63 au abonament TV. In al treilea trimestru, numarul abonatilor a crescut la 4,5 milioane, in timp ce in aceeasi perioada a anului 2013 s-a ridicat la 3,9 milioane. Potrivit raportului de sisteme prin satelit, ne arata ca doi din trei abonati aleg TV prin satelit in loc de cablu. Cea mai mare proportie de abonati, adica 66% a platit serviciile prestate de operatorii prin satelit si 34% din cablu.

De exemplu, Venezuela conduce segmentul TV prin satelit, DirecTV cu 1,8 milioane de abonati, urmata de CANTV, acesta propunere de tehnologie a fost bine primita pe piata serviciilor direct la domiciliu, avand in vedere pretul sau, mult mai mic decat la cele ale altor companii, cu care concureaza.

In Romania, numarul serviciilor pe abonament la cablu digital s-a dublat in anul 2011, fata de anul 2010. 82,6% din totalul gospodariilor din Romania receptioneaza servicii audiovizuale prin intermediul celor 460 de furnizori de servicii de retransmisie a programelor TV. Pe parcursul anului 2011, numarul abonatilor prin retele de cablu a crescut cu 7%, in timp ce numarul abonatilor prin retele satelit (DTH) a scazut cu 5%, insa in a doua jumatate a anului numarul acestora din urma a revenit pe crestere (+2%). Astfel, ponderea numarului de abonati prin retele de cablu digital a ajuns la 25% din numarul total de abonati prin retele de cablu, din ce in ce mai multi abonati ai retelelor de cablu optand pentru servicii digitale. Numarul de abonati prin cablu in mediul urban a crescut in ultima jumatate a anului 2011 cu 3,5%, in timp ce in mediul rural numarul de abonamente prin cablu a scazut nesemnificativ, cu 0,2%. Un raport facut de ANCOM in 2013 ne arata ca numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a fost de 6,4 milioane, cu 5,7% mai mult decat in anul 2012. Acest raport ne arata ca, cei care folosesc retele prin cablu, dar mai ales televiziune prin IP(IPTV) cresc in mod constant, in timp ce retelele prin satelit DTH au inregistrat o usoara scadere. In urma raportului facut de ANCOM mai putem observa ca 2,9 milioane de abonati detin pachete de servicii de comunicatii electronice, adica servicii de telefonie si/sau internet si/sau retransmisie, comercializate impreuna la un tarif mai mic decat suma tarifelor serviciilor achizitionate separat.

In prezent operatorii de cablu si satelit furnizeaza programe TV in format digital. Momentan, televiziunea analogica mai este receptionata in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei. La noi in tara, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului International de la Geneva din anul 2006. Din 2015, s-ar putea ca milioane de romani sa poata receptiona gratuit 16 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 3 programe TV in format High Definition (HD) si 4 – 5 programe SD pana la sfarsitul anului 2016, au declarat pentru HotNews.ro oficialii SNR (Radiocom), fara a avea un abonament la cablu sau prin satelit.