Primul Vaccin Ebola care combate infectia

Cercetatorii au raportat rezultate incurajatoare de la un test de vaccin Ebola, fiind primul vaccin ce poate preveni infectia celui mai mortal virus.

De la cea mai recenta epidemie de Ebola din Westul Africii mai mult de 11,000 de oameni au murit si alti 15,000 au fost infectati de virusul mortal. Unele tratamente cu medicamente au avut ceva effect minimal in combatere, dar nici un vaccin impotriva infectiei nu a fost creat, desi multe sunt in teste.

Unele dintre acele medicmanete care sunt promitatori sunt dezvoltate de Agentia Publica Nationala din Canada si create de Merck, aratand teste promitatoare in 2015. Acum, conform unui nou studiu publicat in jurnalul Lancet se arata a avea teste mult mai promitatoare ce sugereaza ca ar fi primul vaccin impotriva virusului Ebola.

La noul test promitator au luat parte 11,000 de persoane din Guinea, unul din tarile din Vestul Africii care au fost cel mai afectati de epidemia Ebola. Dupa ce primul caz de Ebola a fost confirmat, o lista de persoane care au intrat in contact cu pacientul a fost creat si au fost chemati sa primeasca vaccinul numit rVSV-ZEBOV, imediat dupa ce au intrat in contact sau max dupa 3 saptamani. Toti participantii la acest test au fost testati de prezenta virusului Ebola. Dupa 10 zile cei care au primit vaccinul nu au mai prezentat de urma de Ebola in organism, din acel grup 23 de persoane au fost diagnosticati cu Ebola care nu au primit vaccinul imediat dupa infectie.

Rezultatele pozitive ia indemnat pe organizatorii acestui studiu sa acorde vaccinul la toti cei care au intrat in contact cu pacientii diagnosticati de Ebola. Acestea sunt membrii de familie care au trait cu persoanele si au intrat in contact cu hainele lor si cei care au intrat in contact cu acestea. Efectele secundare de la acest vaccin au fost monitorizate timp de 12 saptamani dupa imunizare, aceastea fiind rare dar unii au prezentat dureri de cap , dureri de musculatura si febra.

Studiile vor continua pe mai multe persoane care au fost vaccinate sa vada daca sistemul lor imunitar au avut o imbunatatire dupa injectie. Intre timp bazat pe rezultatele pozitive, Merck a fost de acord sa acorde peste 300,000 de mii de doze cu vaccin Organizatiei De Sanatate Mondiala pentru uz de urgenta in ajutorul voluntarilor si angajatilor care au contact direct cu pacientii cu virusul Ebola. Daca rezultatele pozitive sunt confirmate si se repeta, vaccinul poate avea un rol important in a opri epidemia Ebola si in preventia altor epidemii.