Fără istorie şi bun simţ, românii se dezlănţuie în întreaga lume

După 27 de ani îmi este greu să mai înghit observaţii ironice şi subtile spuse de străini, ori de câte ori mă aflu în ţările lor, sau la mine acasă, la Cluj. Şi pentru că îmi petrec mai tot timpul în emisfera vestică a Europei, îmi dau seama că, prin comparaţie cu ei, au dreptate în ce priveşte neamul şi ţara mea. Trebuie deci să răspund la întrebări, cum ar fi: Să comentez cum este posibil ca un partid să-şi elimine de la putere propriul guvern prin moţiune de cenzură ? Sau: Dacă ţiganii din California, PA, (SUA), toţi cu statut de refugiaţi politic, procedează atât de animalic acolo, în SUA, înseamnă că ei procedează tot aşa şi în România. Iar noi îi tolerăm în viaţa noastră de zi cu zi: pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport în comun în care ei niciodată nu îşi cumpără bilete, etc..  Şi continuă să mă “bombardeze” cu alte întrebări, ca: Ce am facut noi românii să-i impiedicăm pe ţigani să mai trăiască în acest hal în secolul 21 ? N. B. Excelent răspunsul lui Nigel Farage la observaţia nesimţitului de de Mircea Paşcu, fostul Ministru al Apărării al României, azi europarlamentar PSD în Parlamentul UE de la Bruxelles. (N. B. Voi reveni la subiectul ţiganilor din România relatând propria experienţă de la Cluj).

Sunt la Budapesta şi citesc zilnic presa din ţară. Între sutele de ştiri inutile,  remarc şi fotografiile unui grup de femei, toate din PSD, toate foste sau actuali miniştrii, grup care atât individual cât şi în ansamblu, arată ca o gaşcă de lăptărese. Îmi este ruşine. Mai ales că ne promovăm ca o ţară cu “femei frumoase”.

Sunt asaltat cu zeci de întrebări privind vizita lui Klaus Johannis în Secuime. Eu, şi cei pe care-i reprezint, suntem convinşi că această vizita şi discuţia pe care preşedintele a avut-o cu secuii la ei acasă, a fost un lucru bun. Trebuie să fii ardelean să înţelegi că trăim alături de secui, unguri, germani, de sute de ani. Toţi ne-am născut pe acest pamânt binecuvântat care este leagănul civilizaţiei noastre, a Ardealului şi Banatului. Am mai spus-o de sute de ori, avem o civilizaţie unică în Europa. Dacă o autonomie a Ardealului şi Banatului se va realiza, aceasta va fi NUMAI datorită dorinţei întregii populaţii. Sublinez din nou, toţi ardelenii şi bănăţenii suntem produsul unei civilizaţii şi culturi eminamente Central Europene.

Revin la subiectul ţiganilor, sau rromilor. Concomitent, mă adresez şi d-lui Csaba Asztalos, preşedintele CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării). Ca Preşedinte-Fondator al Fundaţiei  PRO WEST, Cluj, am fost contactat de preşedintele rromilor din Germania, mâna dreaptă a lui Angela Merkel pe acest subiect. Se încerca o rezolvare a GROTESCULUI stuaţiei de la Pata Rât. Era vorba de zeci de milioane de euro. Am vizitat Pata Rât de cel puţin patru ori. Am contactat cadre universitare care studiază cultura, civilizaţia şi limba rromanes. Şi ca să fac subiectul scurt, am convingerea că această cauză, a ţiganilor, este o cauză pierdută pentru următorii 100 de ani.

 

Categories: POLITICA, SLIDER, STIRI

Tags: istorie, romani, stiri