Alimente sanatoase pentru dezvoltarea creierului copilului

Orice parinte isi doreste sa aiba un copil inteligent, insa o scoala buna si o educatie exceptionala nu sunt intotdeauna de ajuns. O alimentatie sanatoasa ii poate oferi copilului energia necesara pentru a asimila cat mai multe cunostinte, il poate face mai activ si astfel mai sanatos, stimulandu-i atat fizicul cat si psihicul.

Tot mai multi parinti isi duc copilul la nutritionist, constientizand pericolul sedentarismului infantil, pentru a obtine informatii specializate in legatura cu nutritia si dieta alimentara, nu doar a copilului ci si a lor.

Iata cateva sfaturi date de Nutritionustul-Dietician Andreea Negrea parintilor care isi doresc un copil sanatos si bine dezvoltat:

“Care sunt alimentele care stimuleaza dezvoltarea celulelor nervoase, imbunatateste functionarea creierului, imbunatateste memoria, gandirea si concentrarea copilului?

1. SOMON. Cea mai buna sursa de Acizi Graşi Omega-3 care sunt esentiali in dezvolatarea si functionarea creierului. Continutul de Omega-3 din 100g somon este de 2,2g. Copiii au nevoie de 1,2g Omega-3 pe zi.

2. OUA. Sunt cunoscute ca importanta sursa de proteine. Galbenusul de ou contine o substanta numita colina care ajuta la imbunatatirea memoriei. Cantitatea de colina dintr-un ou e de 126 mg. Copiii au nevoie de 200-375 mg pe zi.
3. UNT DE ARAHIDE. O sursa importanta de vitamina E. O vitamina cu rol antioxidant, care protejeaza membrana celulelor nervoase. Impreuna cu tiamina, vitamina E ajuta creierul si sistemul nervos sa foloseasca mai bine glucoza ca sursa de energie. 2 linguri de unt de arahide conţine 2,9 mg vitamina E, in timp ce nevoia copiilor de vitamina E este de 4-10 mg pe zi.

4. FRUCTE OLEAGINOASE. Alunele şi nucile sunt o sursă bună de proteine şi carbohidraţi complecşi. Nucile sunt bogate în fibre, vitamine şi minerale. Sursă importantă de Omega-3.

5. CEREALE INTEGRALE.Creierul are nevoie de surse de glucoza pentru o buna functionare, cerealele integrale sunt o sursa buna de fibra care ajuta la eliberarea treptata a glucozei in sange.

6. FRUCTELE DE PADURE. Afine, capsuni, mure, zmeura, fragi, macese, catina, merisoare sunt o sursa foarte buna de antioxidanti, precum vitamina C care ajuta la imbunatatirea memoriei.

7. LEGUME COLORATE. Rosile, dovleacul, dovlecelul, morcovii sunt surse de antioxidanti care ajuta la functionarea creierului si a celulelor nervoase.
8. LAPTE ŞI IAURT. Proteinele si vitaminele din complexul B ajuta la dezvoltarea si functionarea creierului unui copil.”

 

Sursa: AndreeaNegreaND