Haosul din centrul haosului! Referendumul din regiunea Donetk contestat de intreaga lume!

Linistea si Ucraina sunt imposibil de asociat in aceasta perioada! Dupa demonstratiile armate soldate cu mii de morti si raniti, separatistii prorusi din estul Ucrainei, au trecut la metode “democratice“, organizand Duminica (11 mai 2014), in regiunile Donetk si Lugansk, referendumuri prin care oamenii au fost chemati sa se pronunte cu privire la independenta acestor regiuni fata de Ucraina.

Roman Liaghin, seful Comisiei Electorale infiintate de rebelii prorusi, anunta ca din cei peste sapte milioane de votanti asteptati la urne, s-au prezentat mai mult de 5 milioane, procentajul fiind de 74,87%.

Acelasi Liaghin, sustine ca in urma votului, 89,07 % dintre cei prezenti au votat “pentru“ si doar 10,19% “impotriva“, rezultatul urmand sa se oficializeze in decursul zilei de azi (luni 12 mai 2014).

Alegerile s-au desfasurat fara prea multe incidente, exceptie facand orasul Krasnoarmiisk, situat in apropiere de Donetk, unde barbati inarmati au patruns in cladiri oficiale, incercand sa boicoteze scrutinul.

Deasemenea , in Svatove , oras cu 20.000 de locuitori de langa Lugansk, primarul Evghen Ribalko, a refuzat sa organizeze referendumul, ramanand ferm in decizia sa, in ciuda amenintarilor la care a fost supus. Acesta a sustinut ca legile statale trebuie respectate si ca populatia trebuie sa-si exprime votul doar in cadru legal.

Reactia oficialilor de la Kiev nu s-a lasat asteptata! Ministerul de Externe anunta nulitatea juridica a referendumului sustinand ca alegerile din estul tarii sunt “o farsa “ finantata de Rusia si ca integritatea Ucrainei nu este in pericol, mai ales ca, sustine ministrul de Externe, in urma unui sondaj recent, peste 70% din locuitorii estului tarii, pledeaza pentru apartenenta la Ucraina!

Pozitia Kievului este intarita de lideri politici din intreaga lume: Carl Bildt, ministru de Externe al Suediei:“Rezultatul referendumurilor artificiale din estul Ucrainei vor fi probabil false. Nu exista niciun mijloc pentru a verifica participarea la vot“ .  Maja Kocijancici, purtatoare de cuvant a Inaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton: “Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaste rezultatele“. Francois Hollande, presedintele Frantei: “ Ceea ce conteaza pentru mine, singurele alegeri care conteaza, sunt cele de la 25 mai, alegerile care vor permite desemnarea presedintelui intregii Ucraine“.

Tocmai alegerile despre care vorbeste presedintele francez par a fi un mare pericol! Daca cifrele sustinute de rebeli sunt cele reale, daca cinci milioane de oameni vor independenta, atunci pe 25 mai, “bomba“ pe care sta estul Ucrainei, ar putea exploda, transformand intreaga regiune intr-o scena de carnagiu!