Ordonanta privind exploatarea gazelor naturale si a petrolului, acuzata de presedintele Basescu!

Ordonanta de Urgenta 22/2014, aprobata de Guvernul Ponta pe 6 mai si publicata in Monitorul Oficial pe 14 mai, este caracterizata drept “riscanta“ de presedintele Basescu, cu potential ridicat de a produce haos si total orientata in favoarea marilor companii petroliere.

Aceasta Ordonanta de Urgenta, care ar urma sa intre in vigoare peste 2 zile, permite companiilor petroliere sa monteze sonde de probe si foraj chiar si pe terenurile care nu sunt inscrise in registrele de cadastru si in Cartea Funciara, iar conform aceluiasi document, autorizatiile de constructie temporare se elibereaza cu acordul proprietarului, in baza oricarui act care poate atesta posesia.

Tocmai aceasta posibilitate de a amplasa oriunde instalatiile de foraj, este cauzatoare de haos, in viziunea lui Traian Basescu; care argumenteaza prin imensele suprafete necadastrate si neinregistrate in Cartea Funciara, ceea ce face foarte grea identificarea proprietarilor si poate da nastere la numeroase actiuni in instanta! Deasemenea, presedintele Romaniei nu este de acord nici cu autorizarea temporara a lucrarilor, pe care o numeste o simpla “poveste“` deoarece: “Nu poti scoate o sonda dupa ce ai bagat-o in pamant! Vor face procese si acolo va ramane ingropata.“ afirma acesta!

Justificarea oficiala comunicata de Guvern, este urmatoarea: “ in contextul regional actual este strategic pentru statul roman sa mentina un nivel al productiei de hidrocarburi foarte ridicat, in asa fel incat Romania sa poata face fata cu succes oricarei intreruperi neasteptate si nedorite in aprovizionarea cu resurse energetice in regiune“.

Cu aceasta motivare, Traian Basescu este partial de acord; admite necesitatea cresterii productiei de petrol si gaze naturale, dar pune la indoiala seriozitatea companiilor, afirmand ca in Romania exista deja companii petroliere care exploateaza puturile de petrol, dar care atunci cand trebuie sa cheltuiasca ceva in plus, abandoneaza puturile!

Ordonanta este una controversata, iar efectele ei se vor cunoaste dupa intrarea in vigoare! Asa ca presedintele trebuie sa astepte aceste efecte, pentru ca potrivit Constitutiei, o Ordonanta de Urgenta nu poate fi oprita  (inafara de Parlament) decat printr-o contestatie la Curtea Constitutionala, contestatie care trebuie inaintata de Avocatul Poporului, ceea ce Romania nu mai are de peste 6 luni!