Lucruri de stiut despre viitoare Capitala Europeana a Tineretului!

Primele urme de locuire umana aici, dateaza din neolitic (epoca pietrei lustruite, penultima epoca a preistoriei și cea mai scurta) si astfel a inceput istoria Clujului!Nu a contenit sa se dezvolte ajunand in prezent, sa fie cel de-al doilea oras al Romaniei si viitoarea Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015, avand peste 400.000 de locuitori. Primul nume al orasului a fost Napoca, asezarea fiind fondata pe malul Somesului Mic care trece prin actualul oras.

Viitoarea Capitala a Tineretului, Clujul a reusit sa obtina acest statut, el fiind biletul orasului de a deveni Capitala Culturala Europeana in anul 2021.  Orasul din “ inima“ Ardealului are mumeroase obiective turistice cum ar fi:

  • Gradina Botanica “Alexandru Borza” este o institutie stiintifica, didactica si educativa, subordonata Universitatii Babes-Bolyai, ea fiind fondata de catre profesorul Alexandru Borza în 1920, avand o suprafata de 14 ha, fiind impartita în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal.
  • Muzeul Etnografic al Transivaniei a fost înfiintat la 16 iunie 1922, el fiind cel mai mare din Romania si prestigios in Europa. Este impartit in 8 sectii: Ceramica, Textile, Ocupatii, Port, Locuinta-alimentatie, Obiceiuri, Sectia in aer liber si Sectia internationata, gasindu-se pe strada Memorandumului, nr.21. 
  • Muzeul Satului este localizat in padurea Hoia infiintat  in anul 1929 de catre profesorul Romulus Vuia, fiind primul muzeu in aer liber din Romania si la saselea in Europa, facand parte din Muzeul Etnografic al Transivaniei. Aici sunt reprezentate urmatoarele zone: Bistrita, Maramures, Campia Transilvaniei, Oas, Nasaud, Depresiunea Calatele Bran, Zarand, Podgoria Alba, Mocanimea Muntilor Apuseni și Gurghiu.
  • Muzeul Zoologic infiintat în 1912, gasindu-se la parterul Facultatii de Biologie, facand parte din Patrimoniul Universitatii ,,Babes-Bolyai”, avand  peste 300.000 de exemplare, colectii stiintifice de animale. El se situeaza pe locul al – II – lea, dupa Muzeul ,,Grigore Antipa”, din Bucuresti.

Pe langa frumoasele muzee mentionate mai sus, Clujul mai detine o serie de muzee care merita vizitate, precum si Parcul Mare cu o vechime de peste 180 de ani, acum modernizat, este locul ideal pentru o plimbare, la fel si Cetatuia de unde privelistea asupra Clujului e minunata.

Clujul este si unul dintre cele mai mari centre universitare din Romania, al doilea la numar, el are doua mari universitati de prestigiu: Universitatea Babes-Bolyai si Universitate Tehnica, pe langa altele, atragand anual aproximativ 80.000 de studenti, tineri ale sa vina sa studieze.

Asadar, viitoare Capitala Europeana a Tineretului incepand cu 2015, aleasa de catre un juriu format de 9 institutii de la Maribo, dintre cele 12 orase europene care au candidat, are datoria de a demonstra pe perioada unui an ca a meritat sa primeasca acest tiltlu!

Categories: DESPRE LUME, EUROPA

Tags: capitala, Cluj, oras