Copilaria si tineretea lui John Fitzgerald Kennedy. Drumul spre Casa Alba!

Data de 29 mai, este cunoscuta de majoritatea americanilor si de toti cei pasionati de istoria Americii, ca fiind ziua in care s-a nascut cel de-al 35-lea presedinte al Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy. Provenit dintr-o familie cu radacini irlandeze, micul Jack ( asa cum era alintat de apropiati ), a avut o copilarie nefericita, fiind macinat de numeroase boli, petrecandu-si astfel cea mai mare parte a timpului in pat. Neputandu-se bucura de frumusetile copilariei, Jack a devenit un visator incurabil, transformand cititul intr-o adevarata obsesie. Si-a imbogatit astfel abilitatile de comunicare si a dobantit vaste cunostinte, datorita carora, in 1935 s-a inscris la Universitatea Princeton si doar un an mai tarziu a fost acceptat la mult mai prestigioasa Harvard. Dotinta  de “ joaca “ a lui John Fitzgerald Kennedy era inca nematerializata, motiv pentru care, in perioada petrecuta la Harvard a ales sa faca parte din echipa de fotbal american a Universitatii. Doua accidente suferite pe terenul de joc, pun capat aventurii sportive a tanarului  John, acesta intorcandu-se la refugiul intregii sale vieti de pana acum: studiul.

Facand parte dintr-o familie mereu manata de ambitii politice, tatal sau Joseph fiind un influent om de afaceri al vremii, iar mama sa Rose, fiica fostului primar din Boston,  John Kennedy parea “ scutit “ de viata politica, ambitiile familiei sale indreptandu-se spre fratele sau mai mare,  Joseph Junior. Acesta din urma, s-a inrolat in Marina Militara in 1941, fiind instruit ca pilot. Situatia politica incerta din cel de-al doilea Razboi Mondial, nu il lasa indiferent pe Jack, proaspat absolvent la Harvard, care decide sa – si urmeze fratele mai mare, inrolandu-se ca voluntar in marina si infanterie. Problemele medicale avute inca din copilarie, au continuat sa-l bantuie, prima sa tentativa de a devenii soldat, fiind sortita esecului din cauza examenului medical. Folosindu-se insa de influenta tatalui sau, care i-a falsificat certificatul medical, reuseste sa se inroleze la Centrul de Informatii navale din Washington, al corui scop era urmarirea flotelor inamice.

Formarea predintelui  John Fitzgerald Kennedy!

Formarea predintelui John Fitzgerald Kennedy!

Odata ajuns in armata americana, John Fitzgerald Kennedy este implicat intr-un imens scandal amoros cu o femeie maritata, Inga Arvad, banuita de FBI ca ar fi spion nazist! Inteleasa de tatal sau ca o situatie care ar putea pata blazonul familiei, acesta aranjeaza ca John sa fie transferat de la Centru pe o nava a marinei. Este ales asadar comandant adjunct al torpilorului  PT 109, misiunea fiind aceea de a intercepta navele japoneze transportatoare de armament si provizii. De aici, viata tanarului Jack, avea sa capete o noua dimensiune! La 1 august 1943, torpilorul care patrula în zona Insulelor Solomon a fost lovit de distrugatorul japonez Amagiri, toti membrii echipajului fiind aruncati in mare, iar JFK  iesit la suprafata, a reusit sa salveze 10 din cei 12 soldati ai marinei americane! Fapta sa a ajuns pe prima  pagina a ziarului New York Times si dincolo de eroism, a fost inteleasa ca un puternic mesaj politic de catre toti americanii. Reusita eroica a lui Kennedy, coroborata cu vestea tragica a deceselui fratelui sau mai mare, l-a transformat pe  John Fitzgerald in unita speranta a familiei de a avea un politician de marca. Folosindu-se de cultura si experianta dobandite si de renumele de “ erou “ castigat in razboi, John Fitzgerald Kennedy, a inceput o cariera politica fulminanta, incununata cu alegerea ca presedinte al tuturor americanilor, la data de 8 noiembrie 1960.