Iudaismul, ca baza a religiilor monoteste!

In Asia, cel mai intins si mai populat continent al planetei ( cuprinzand aproape 30% din uscatul Pamantului si gazduind 60% din locuitorii Terrei ), gasim o mare varietate de traditii spirituale si religii raspandite pe intreg continentul.  Pe langa crestinismul ortodox predominant in Rusia, islamismul Asiei Centrale si de Vest,  sintoismul jopanez, taoismul Chinei si Coreei, budismul Peninsulei Indochina si hinduismul din India, pe aceste meleaguri, mai exact in Israel, isi are lacasul asa numita religie iudaica! Fiind considerata prima religie din lume care venereaza un singur Dumnezeu, preceptele iudaismului, au stat la baza crestinusmului si islamismului, acestea fiind cele mai raspandite religii monoteiste de astazi. Numita si religia mozaica ( dupa profetul Moise ), iudaismul este religia poporului evreu, avand la baza textele Billiei ebraice si reprezentand totodata istoria, cultura si modul de viata al acestui popor. Etimologic, numele de iudaism, provide de la Regatul Iuda, tara tribului Iuda, descendenti ai celui de-al patrulei fiu al patriarhului Iacob. Regatul avea capitala la Ierusalim, acolo unde se afla si Marele Templu.

Istoria evreilor, transpusa in lege spirituala, a inceput cu plecarea Avraam din Cetatea Ur, aflata in Caldeea ( Irakul de azi), in tara Canaanului pe care Dumnezeu a fagaduit sa o daruiasca celor care-L vor urma. Avraam hotaraste sa urmeze unicul Dumnezeu, si face cu El un ` legamant “ al carui semn este circumcizia. Peste ani insa, manati de foamete, urmasii lui Avraam iau drumul Egiptului, unde aveau sa ramana in robie timp de patru veacuri.  Dumnezeu il trimite pe Moise pentru a-i scote pe evrei din robia egipteana si pentru a-i calauzi prin desert spre tara Fagaduintei. Pe Muntele Sinai, Moise primeste “ cele zece porunci “,  sculptate in table de piatra ( Tablele Legii ) si purtate intr-un chivot ( Chivotul Legii ), fiind acceptate de toti evreii. Prin ocrotire divina, acestia au supravietuit in desert timp de 40 de ani! Robia din Egipt si supravietuirea in desert, nu au fost singurele perioade de cumpana pentru evrei, de-a lungul istorie suferind numeroase atrocitati, toate culminand cu crimele barbare ale lui Adolf Hitler, in ceea ce reprezinta cea mai mare actiune antisemita din istorie.

Ca religie, iudaismul se imparte in 3 perioade: Perioada Templului din Ierusalim, Perioada talmudica si Perioada rabinica ( cea pe care o cunoastem in prezent ), cartea fundamentala fiind “ Tora “, adica primele cinci scrieri din Vechiul Testament ( Biblia ebraica ). Scrisa intr-un limbaj arhaic, cu aproximativ 3000 de ani in urma, fara vocalizare si punctuatie, Tora reprezinta un subiect de studiu esential al iudaismului. De-a lungul vremii, ea a cunoscut un numar imens de interpretari, toate datorate traducerilor si puctuatiei intelese diferit, ajungandu-se la contradictii interminabile intre inteleptii evrei! Studiul acestei carti, are o importanta capitala in iudaism, insemnand preocuparea esentiala a omului. In ierarhia interioara a invataceilor de “ Tora “ ( care au posibilitatea sa studieze in numeroase si diversificate institutii ) , “ autoritatea doctrinara “ recunoscuta este rabinul.