Nasterea poetului absolut, Dante Alighieri!

29 mai este o data sacra in istoria literaturii si culturii italiene, si chiar a intregii Europe! In aceasta zi, a anului 1265, s-a nascut la Florenta, Durante degli Alighieri ( Dante Alighieri ), cel care este considerat cel mai mare scriitor european al Evului Mediu si un important filosof si om politic al Florentei. Nascut intr-o familie din mica nobilime, Dante Alighieri ramane orfan de mama inca din primii ani de viata, iar cand avea 17 ani trece in nefiinta si tatal sau, negustorul Alighiero di Bellincione. Pe cand era doar un copil, la varsa de noua ani, Dante avea sa traiasca cel mai impotrant moment al vietii sale ( dupa cum singur recunostea ). La aceasta varsta frageda, avea sa o intalnesca pe frumoasa Beatrice, o tanara nobila florentina, de care se indragosteste pana la adoratie, asa cum doar geniile poetice sunt capabile sa o faca. A intalnit-o doar de trei ori, fara sa-i fi vorbit vreodata, dar in imina lui a ramas pentru vecie ca un simbol suprem al gratiei divine,  pe care avea sa o “ cante “ atat de frumos in celebra sa creatie “ La Vita Nuova “ si mai tarziu , in capodopera literaturii universale “ Divina Comedie “.

Dante Alighieri, poet in cel mai inalt grad!

Dante Alighieri, poet in cel mai inalt grad!

Despre educatia primara a lui Dante nu exista prea multe informatii. Se stie doar ca audia conferintele filosofice si teologice tinute la scolile franciscane si dominicane, ca i-a studiat pe Aristotel si Toma d`Aguino si ca a ramas profund impresionat de filosofia si retorica lui Brunetto Latini. De asemenea se presupune ca, fiind in Bologna in anul 1285, ar fi studiat la celebra Universitate din oras. La 20 de ani, Dante Alighieri se casatoreste cu Gemma Di Manetto Donati, provenita dintr-o familie de nobili, impreuna cu care a avut patru copii: Jocopo, Pietro, Giovanni si Antonia. In anul 1292, hotaraste sa se implice in viata politica, sperand ca reuseasca uniunea politica, cu marele Imperiu Roman. Un an mai tarziu insa, apare un decret prin care nobilii erau exclusi din viata politica, Dante intorcandu-se la cariera literara. Dupa doi ani, decretul este abolit, cu conditia ca nobilul interesat sa revina in viata politica, sa faca parte dintr-o organizatie artizanala. Se inscrie astfel in corporatia medicilor si farmacistilor, precum si in cea a bibliotecarilor cu mentiunea de “ poet “.

Toata activitatea sa politica a fost orientata impotriva Papei Bonifaciu al VIII-lea, opunandu-se vehement infuentei acestuia, lucru care avea sa-i fie fatal in viata politica din oras. In 1304, odata cu schimbarea polilor de putere, Dante este chemat de Papa Bonifaciu care ii interzice prezenta in Florenta si amendandu-l cu o suma uriasa! Neavand banii necesari, este obligat sa aleaga intre a fi omorat sau a pleca pentru totdeauna din oras. Dante Alighieri a parasit urbea natala, convins fiind ca a fost nedreptatit, si din 1304, s-a dedicat numai creatiei, avand grija sa introduca fiecare moment important din viata sa, in colosala opera “ Divina Comedie “.