Nou conflict intre Ucraina si Rusia!

Astazi ( 30 mai 2014), a avut la Berlin, prima runda a negocierilor dintre Rusia si Ucraina privind furnizarea de gaze naturate dinspre rusii de la Gazprom, catre ucrainenii de la Naftogaz. La discutiile din Germania au participat ministrul Energiei din Ucraina Iuri Prodan, omologul sau rus, Aleksandr Novak, directorii Gazprom si Naftogaz, precum si comisarul Uniunii Europene al Energiei, Gunther Oettinger. Acesta din urma, a declarat ca Ucraina a platit o parte din datoriile catre Rusia, urmand ca incepand de luni ( 2 iunie ) negocierile dintre cele doua parti sa fie reluate: “ Ucraina a achitat restantele pentru gazele din februarie si martie. Inca nu avem o solutie, dar am facut progrese. “ a adaugat Oettinger. Ministrul Iuri Prodan, a confirmat ca Ucraina a platit catre Gazprom suma de 786 milioane de dolari.

Desi negocierile se vor relua saptamana viitoare, primul ministru al Ucrainei Arseni Iateniuk, a declarat ca tara sa nu va fi niciodata de acord cu majorarea taxelor la gaze naturale, pe care rusii o impun: “ Ucraina nu va accepta niciodata un tarif de 500 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz. Luni va avea loc a doua runda de negocieri care se vor incheia fie prin semnarea unui acord, fie prin depunerea unei plangeri la Curtea de arbitraj de la Stockholm. “ a avertizat seful Guvernului urainean.

Intalnirea de la Berlin a fost programata dupa de Moscava a amenintat ca incepand cu saptamana viitoare vor stopa livrarea gazelor catre Ucraina daca aceasta refuza sa plateasca datoria de 3,5 miliarde de dolari catre Gazprom. In acelasi timp, colosul energetic din Rusia, cere plata in avans pentru livrarile din luna iunie. Implicarea UE in aceasta negociere este lesne de inteles; o eventuala sistare a livrarilor catre Ucraina ar putea afecta multe tari ale continentului, prin tara venicilor nostri de la nord, trecand o mare parte din gazul rusesc exportat spre Europa.