Fumatul interzis! Ziua Mondiala fara tutun.

In anul 1987, Organizatia Mondiala a Sanatatii, a declarat ziua de 31 mai “ Ziua Mondiala fara tutun “, in incercarea de a atrage atentia asupra pericolului reprezentat de utilizarea tutunului, nu numai pentru fumatori, ci si pentru societate. Incepand cu 1990, sloganul acestei zile, a fost unul diferit in fiecare an. Pentru sarbatoarea de astazi ( sambata, 31 mai 2014), sloganul ales este “ Stop interferentei industriei tutunului “ avand scopul de a informa fumatorii cu privire la incercarile din ce in ce mai agresive ale celor din industria tutunului de a submina masurile pentru implementarea Conventiei-cadru a OMS privind controlul tutunului, masuri intreprinse din cauza pericolului grav pe care acesta il reprezinta pentru sanatate.

Efectele devastatoare ale tutunului au fost relevate in urma unor statistici cu adevarat inspaimantatoare! In secolul XX, spre exemplu, nu mai putin de 100 de milioane de oameni au murit din cauza tutunului, estimandu-se ca daca se va merge in acelasi ritm, in secolul in care traim, numarul celor decedati din cauza tutunului va ajunge la 1 miliard. In urma cercetarilor facute sau comandate in special de Organizatia Mondiala a Sanatatii, au rezultat cifre mai mult decat ingrijoratoare. Astfel la fiecare 8 secunde, cineva moare din cauza bolilor provocate de fumat. 5 din 10 fumatori mor din cauza cancerului, infarctului sau atacului cerebral, cauzate de fumul de tigara, cea mai des intalnita boala fiind cancerul, ucigand 2 din 10 fumatori. Dintre cei diagnosticati cu cancer pulmonar, 90% mor din cauza acestei maladii. Per total, a cincea parte din oamenii care mor in fiecare an, mor din cauza bolilor provocate de tutun.

In Romania, fumeaza aproximativ 5 milioane de oameni, reprezentand peste un sfert din populatia tarii, cifre care ne plaseaza pe primul loc in Uniunea Europeana din acest punct de vedere! Numarul celor care cad in plasa acestui viciu necrutator, creste de la an la an mai ales in randul minorilor, Romania fiind lider European si la acest capitol!

Categories: MONDEN, STIRI

Tags: Cancer, moarte, tigara, tutun