Spania versus Germania, doua dintre marile favorite la castigarea mondialului din Brazilia

Campionatul mondial  “ bate la usa “! Mai sunt doar 6 zile pana la startul competitiei care pune fata in fata cei mai mari jucatori ai planetei. Este fara indoiala cea mai importanta competitie fotbalistica de pe Pamant, reprezentand visul oricarui tanar care isi doreste sa ajunga fotbalist. Vom incerca in cele ce urmeaza sa facem o comparatie intre doua dintre cele mai puternice nationale prezente in Brazilia, fiecare a avand ca obiectiv castigarea prestigiosului trofeu.

Spania- lotul de jucatori 

  • portari: Iker Casillas ( Real Madrid ), Jose Manuel “ Pepe “ Reina ( Napoli ), David De Gea ( Manchester United )
  • aparatori: Sergio Ramos ( Real Madrid ), Gerard Pigue, Jordi Alba ( ambi de la Barcelona ), Javi Martinez ( Bayern Munchen ), Cezar Azpilicueta ( Chelsea ), Raul Albiol ( Napoli ), Juanfran ( Atletico Madrid )
  • mijlacasi: Xavi Hernabdez, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Sesc Fabregas ( toti de la Barcelona ), Xavi Alonso ( Real Madrid ), Jorge “ Koke “ Resurreccion ( Atletico Madrid ), David Silva ( Mancheter City ), Santi Cazorla ( Arsenal ), Juan Mata ( Manchester United )
  • atacanti: Pedro Rodriguez ( Barcelona ), Diego Costa (Atletico Madrid), David Villa (Atletico Madrid), Fernando Torres (Chelsea ).

    Spania

    Spania

Echipa antrenata de Vicente del Bosque, vine din postura de campioana a lumii si a Europei si este considerata marea favorita la castigarea trofeului. Cu multi campioni mondiali si europeni in lot , Spania se ingrijoreaza doar atunci cand vine vorba de forma jucatorilor de la Barcelona. Cei sase catalani convocati, au sanse mari sa fie titulari in Brazilia, dar avand in vedere sezonul slab realizat cu echipa de club si mai ales randamentul scazut al acestora, ridica semne de intrebare. In rest, numai de bine! Cei de la Atletico si Real sunt in mare forma, dupa sezonul trecut si-au impartit trofeele interne si au jucat finala Champions League, iar stranierii au sezoane satisfacatoare, poate cu exceptia lui Cazorla si Mata, care oricum nu se numara printre titulari.

Germania- lotul de jucatori

  • portari:  Manuel Neuer (Bayern Munchen), Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), Ron-Robert Zieler (Hannover)
  • aparatori:  Jerome Boateng, Philipp Lahm  (Bayern Munchen), Erik Durm, Kevin Grosskreutz, Mats Hummels (Borussia Dortmund), Benedikt Hoewedes (Schalke 04), Per Mertesacker (Arsenal)
  • mijlocasi: Julian Draxler (Schalke 04), Matthias Ginter (Freiburg), Mario Gotze,Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger (Bayern Munchen), Christoph Kramer (Borussia Monchengladbach), Sami Khedira (Real Madrid), Mesut Ozil (Arsenal), Marco Reus (Borussia Dortmund), Andre Schurrle (Chelsea)
  • atacanti:Miroslav Klose (Lazio), Thomas Muller (Bayern Munchen), Lukas Podolski (Arsenal)

    Germania

    Germania

Si la acest turneu final, Germania prezinta una dintre cele mai tinere echipe, dar cu jucatori caliti la cel mai inalt nivel. Grupul cel mai important vine de Munchen acolo unde, un spaniol, Pep Guardiola, a implementat stilul care a adus atat de mult succes Barcelonei si implicit Spaniei. Stilul “ catalan “, ( daca poate fi numit astfel ), este completat de cel traditional german, care presupune multa daruire si agresivitate, lucruri care fac din nationala Germaniei, cel putin pe hartie, o mare candidata la titlu.

Ambele echipe au deplasat in Brazilia loturi foarte ofensive, in care si-au facut loc doar cate 7 fundasi, chiar si acestia fiind recunoscuti pentru valentele lor ofensive. Daca ar fi sa analizam post pe post cele doua echipe, am putea spune ca Germania castiga duelul portarilor, Neuer fiind titular indiscutabil la Bayern in timp ce Casillas, a devenit in ultimul an rezerva lui Diego Lopez la Real Madrid. In compartimentul defensiv, este greu sa gasim o castigatoare clara intre cele doua echipe, eventual un mic plus pentru Spania in zona centrala, acolo unde cuplul Ramos-Pigue, pare mai “ sudat “ decat cel al nemtilor format din Mertesacker si Hummels. Mijlocul terenului, este castigat net de spanioli! Xavi Alonso este un monument de siguranta comparativ cu rezerva sa de la Real, Sami Khedira sau cu inchizatorul lui Bayern, Bastian Schweinsteiger, iar inventivitatea celorlalti mijlocasi spanioli, nu se poate compara cu cea a nemtilor, orientati mai mult de forta si viteza decat pe tehnica si rafinament. Atacul celor doua echipe, este format exclusiv din oameni experimentati, care au cateva turnee finale in spate, si care nu au dezamagit niciodata la acest nivel. Totusi, dintre toti cei 6 atacanti ai celor 2 echipe, numai Diego Costa a impresionat cu adevarat in acest an, fiind decisiv in castigarea titlului de catre Atletico, si din aceasta cauza si atacul este castigat de spanioli.

Virtual sau dupa calculul hartiei, scorul ar fi 3-1 pentru Spania, poate chiar 4-1 daca am considera si banca de rezerve. Spania joaca in grupa B, alaturi de Chile, Australia si Olanda, in timp ce Germania, este marea favorita a grupei G unde va juca impotriva Portugaliei, SUA si Ghana. Ambele echipe vor debuta cu derbiurile grupelor lor, Spania impotriva Olandei, pe 13 iunie de la ora 22.00, iar Germania impotriva Portugaliei, pe 16 iunie de la ora 19.00, meciurile fiind transmise pe TVR 1.