Un jurnalist rus a fost omorat astazi in Ucraina

Noaptea trecuta (duminica spre luni ) , un angajat al televiziunii publice din Rusia a fost omorat in regiunea Donetk din Ucraina. Anatoli Klian in varsta de 68 de ani, cameraman al Canalului 1, a fost impuscat in abdomen, iar rana produsa a fost cauzatoare de moarte. Intr-un comunicat facut de cei de la televiziunea rusa cu putina vreme in urma, a fost confirmat decesul cameramanului rus: “ In aceasta noapte ( n.r. luni 30 iunie 2014 ), colegul nostru Anatoli Klian, cameraman al “ Canal 1 “ , a decedat la Donetk. Tragedia s-a petrecut in apropierea unei unitati militare, unde echipa venise sa filmeze un material. La fata locului au fost trase in mod neasteptat focuri de arma din partea militarilor. Anatoli Klian a fost ranit grav in abdomen. Avea 68 de ani “, se mentioneaza in comunicatul televiziunii din Rusia, citat de Agerpres.

Reactia din partea Moscovei nu s-a lasat mult asteptata, Ministerul de Externe cerand o ancheta amanuntita si obiectiva cu privire la acest tragic incident din sudul Ucrainei: “ Moartea jurnalistului rus arata inca odata ca cei care aplica legea in Ucraina, nu vor o detensionare a conflictului armat din est si blocheaza un armistitiu si asa fragil “, a fost pozitia oficiala a Moscovei, exprimata prin vocea Ministrului rus de Externe. In acelasi timp, autoritatile ruse, au format de urgenta o Comisie de Ancheta, care urmeaza sa deschita un proces de cercetare pentru folosirea unor “ mijloace si metode de razboi interzise  “ si “ uciderea unei persoane implicate in activitati profesionale “.

De remarcat este pozitia extrem de transanta adoptata de oficialii de la Moscova, care inaintea oricarei anchete edificatoare, incrimiteaza noua conducere de la Kiev si implica armata ucraineana in incidentul care s-a soldat cu moartea jurnalistului rus. In acest sens, este relevanta atat declaratia Ministrului de Externe rus, cat si comunicatul publicat de televiziunea nationala, care specifica fara retineri: “ focuri neasteptate de arma din partea militarilor “.