Posibilul caz de infectie cu Ebola, creeaza panica in toata tara

Posibilitatea ca barbatul de 51 de ani din Ploiesti, sa fie infestat cu nemilosul virus de origine africana Ebola, tine in continuare in alerta Institutele de boli infectioase din intreaga tara. Chiar daca suspectul este constient, starea sa este considerata ca fiind una grava, motiv pentru care medicii au decis izolarea totala a acestuia si monitorizarea permanenta a sanatatii sale. Transportat de urgenta la Institutul Matei Bais din Bucuresti, inginerul ploiestean este tinut intr-o rezerva speciala, iar toti medicii care se ocupa de cazul sau poarta costume speciale pentru a nu intra sub nicio forma in contact cu pielea pacientului suspectat ca ar fi purtator de Ebola.

Situatia a capatat proportii nationale dupa ce au aparut informatii conform carora barbatul ar fi fost pe litoralul romanesc (la Vama Veche) inainte de a ajunge la spital. Din acest considerent, Autoritatile au decis prelevarea mai multor probe din apa marii, din zona sudica a litoralului, probe care potrivit directorului DSP Constanta, Cristina Schipor, vor fi analizate mai intai la Constanta si apoi trimise in capitala. Asadar, s-a declansat un adevarat “cod rosu de Ebola” la nivelul intregii Romanii, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu declarand ca pe langa Institului Matei Bais, care este dotat cu toate instrumentele necesare pentru acest caz, exita posibilitatea dotarii si altor centre importante din tara, cum ar fi cele din Cluj, Timisoara sau Iasi.

[ads2]

Chiar daca starea de urgenta planeaza pentru intreaga tara, fiind luate in acest sens toate masurile de precautie, profesorul Adrian Streinu-Cercel, de la institul Matei Bais este de parere ca existe sanse doar de 1% ca virusul Ebola sa fie prezent in Romania. Declaratia  a fost facuta ieri (Duminica, 10 august 2014), dupa o noua serie de investigatii facute pacientului din Ploiesti. In urma acestor rezultate, medicii bucuresteni au hotarat sa renunte la ideea de a trimite probe in Germania, la singurul Institut acreditat in acest sens, urmand ca toate analizele sa fie facute pe plan local. Cel mai probabil in decursul zilei de astazi, va fi anuntat diagnosticul final.