Cardul de sanatate din 1 Septembrie a devenit obligatoriu

Cardul de sanatate a devenit obligatoriu de la inceputul acestei luni pentru asiguratii de peste 18 ani. Aceste persoane vor putea deconta si valida astfel serviciile medicale de care beneficieaza in sistemul public de sanatate.

Asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului pot sa verifice daca li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispozitie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) online, la adresa: CLICK AICI sau se pot adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenta carora se afla. Cei carora pana in prezent nu li s-a emis cardul pot beneficiain continuare de servicii medicale, spun reprezentantii CNAS.

Pentru asiguratii care urmeaza sa implineasca varsta de 18 ani, dar si pentru cei care devin asigurati se vor tipari automat carduri de sanatate si se vor distribui, fara sa fie nevoie de o solicitare. Reprezentantii CNAS au gasit o solutie si pentru persoanele care, din motive religioase sau personale, refuza sa foloseasca acest card. Ele trebuie sa depuna o cerere in scris la casa de asigurari in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul primit. aceste persoane vor putea beneficia de serviciile  medicale doar pe baza unei adeverinte de inlocuire a cardului, care este valabila 3 luni (actul nu ramane la medici).

Ce faci daca ai pierdut cardul de sanatate

Cei care pierd sau deterioreaza cardul trebuie sa solicite eliberarea unui document la casele de asigurari. In acest caz, se va depune o cerere si se va plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, adica suma de 15,5 lei. Intre timp, asiguratii pot beneficia de serviciile medicale pe baza unei adeverinte de inlocuire a cardului.

Categories: SOCIAL, STIRI

Tags: Cardul de sanatate, CNAS