Nutritie sanatoasa: 7 secrete de nutritie pentru sanatate

Nutritie sanatoasa: 7 secrete de nutritie pentru sanatate

Daca esti o persoana care care se ingrijeste de sanatatea si nutritie—trebuie sa fii din moment ce citesti acest articol- mai mult ca sigur, stii deja ce alimente sa consumi si pe care sa le eviti(cele procesate). Chiar daca esti bine documentat in acest domeniu, este posibil sa nu profiti de unele beneficii ascunse ale alimentelor pe care le consumi.

Pentru a profita de intregul potential nutritiv al alimentelor, trebuie sa tii cont de faptul ca legumele, fructele si celelalte alimente integrale pe care le consumam fac parte din organisme vii. Prin urmare au proprile biomecanisme de aparare impotriva pradatorilor—ca noi. Din fericire, substantele produse de aceste organisme vii—micronutrientii, corotenoizii, polifenolii, flavonoidele si alte fitochimicale—ne protejeaza si pe noi ipotriva problemelor de sanatate.

Este important sa crestem potentialul nutritional ale alimentelor. Cateva curiozitati despre unele alimente de baza ar putea sa te surprinda si sa iti ofere noi informatii despre nutritie.

NR. 1: LASA USTUROIUL ZDROBIT 10 MINUTE LA TEMPERATURA CAMEREI

fereste usturoiul zdrobit de caldura si lasa-l 10 minute inainte de a-l gati

fereste usturoiul zdrobit de caldura si lasa-l 10 minute la temperatura camerei inainte de a-l gati

Fara indoiala ca usturoiul da mancarii o aroma incomparabila dar are si reale beneficii pentru sanatate. Multa lume insa foloseste usturoiul intr-un mod gresit. Daca esti dintre cei care zdrobesc usturoiul si il arunca direct in tigaia incinsa, faci o mare greseala!

DUPA CE ZDROBESTI SAU MARUNTESTI USTUROIUL NU-L PUNE DIRECT IN MANCARE CI TINE-L LA TEMPERATURA CAMEREI PENTRU 10 MINUTE

Usturoiul contine un element proteic numit allina si allinaza, o enzima sensibila la caldura. Cand usturoiul este zdrobit sau taiat allina si allinaza sintetizeaza allicina, un compus antimicrobian si anticancerigen, care are beneficii in lupta contra celulelor canceroase si in afectiunile cardiace.

Usturoiul pare a fi alimentul minune. Un grup de certcetatori au aratat ca tratarea termica a usturoiului imediat dupa ce acesta este maruntit sau zdrobit, distruge allinaza—enzima necesara formarii celui mai valoros compus al usturoiului. In acel moment majoritatea proprietatilor curative ale usturoiului sunt anihilate.

Vestea buna este ca poti gati cu usturioi si poti beneficia de calitatile sale recunoscute—si de gustul sau, lasan-ul sa stea 10 minute. Este foarte simplu. Oadata ce l-ai maruntit fereste-l de temperaturi ridicate si lasa-l 10 minute la temperatura camerei, inainte de a-l adauga in mancare. Acest timp scurt de asteptare permite formarea allicinei. Allicina nu se distruge prin preparare termica.

O alternativa este sa consumi usturoiul crud, daca nu ai timp sa astepti.

NR. 2: Nu arunca coaja produselor organice

Coaja este cea mai bogata in nutrienti pentru multe fructe si legume. Multe persoane arunca coaja din considerente de igiena, dar prin aceasta  risipesc nutrienti foarte importanti.

Nu arunca coaja produselor organice

Nu arunca coaja produselor organice

Stractul exterior are rolul de protectie impotriva elementelor naturii, mucegaiurilor, pradatorilor, insectelor, ciupercilor sau razelor ultraviolete. Acest efect de protectie determina o mai mare concentrare de nutrienti—ca antioxidantii—in coaja si straturile de sub aceasta.

Coaja  contine principalele substante nutritive ale fructelor si legumelor.

“Dar nu contine foarte multe pesticide?”

Aceasta ingrijorare este legitima tinand cont de metodele moderne de a face agricultura. Chiar daca speli cu consticiozitate fructele si legumele, chimicale periculoase patrund in straurile interne si de aici in corpul tau.

Solutia este sa cumperi  doar produse organice

 

NR. 3: Tine cartofii la rece pentru a le scadea indicele glicemic

Amidonul iti creste nivelul glicemiei la fel de mult ca si zaharul eafinat.

Desi corpul nostru este pregatit sa combata cresterea rapida  a glicemiei cu ajutorul insulinei, consumand cu regularitate o cantitate mare de alimente bogate in carbohidrati poate dezvolta o conditie de insulino-rezistenta.

In aceasta situatie, glucoza sanguina nu mai poate fi controlata decat cu ajutorul medicamentelor. Aceasta poate conduce la 2 tipuri de diabet, ce pot cauza probleme cardiace, blocaj renal si chiar amputari daca nu este tratat.

Ce poti sa faci daca iti plac cartofii?

Gateste cartofii si lasa-i la frigider timp de 24 de ore

Gateste cartofii si lasa-i la frigider timp de 24 de ore

Gateste cartofii si lasa-i la frigider pentru 24 de ore.
Temperatura scazuta scade indicele glicemic a amidonului, ceea ce reduce cu aproximativ 25% nivelul de glucide in sange. Pancreasul tau va fi recunoscator, fiind responsabilul cu producerea si eliberarea insulinei. Suprasolicitarea pancreasului cu niveluri crescute de glucoza in sange, se crede ca duce , in timp la uzarea acestui organ vital. 
Dupa 24 de ore de tinut la rece, cartofii reci isi vor pastra indicele glicemic scazut, si te poti bucra de mancarea preferata fara griji. De asemenea poti incetini digestia rapida a amidonului prin aadugare unor grasimi.
Asadar , ignora credintele populare: o lingurita de unt organic sau chiar o felie de sunculita nu vor transforma un cartof copt intr-o bomba calorica.

NR. 4: Consuma verdeturile si anumite legume cu grasimi

Adaugand grasimi la legume care contin putine calorii poate parea nerecomandat, deoarece in unele situatii legumele sunt consumate pentru a evita aportul de grasimi in exces. Dar nu este deloc bine sa renunti de tot la grasimi.

Verdeturile cu frunze verde inchis—napi, spanac etc. —precum si morcovii si rosiile, care contin betacaroten (precursor al vitaminei A) si licopen, respectiv, sunt pline de vitamine liposolubile ca vitamina A, E si K. Acestea au nevoie de lipide pentru a fi absorbite si utilizate de sistemul nostru digestiv.

Verdeturile trebuie mancate cu grasimi pentru buna absorbtie a unor vitamine

Verdeturile trebuie mancate cu grasimi pentru buna absorbtie a unor vitamine

Verdeturile au nevoie de un partener : grasimile! Dor asa sitemul nostru digestiv absoarbe si utilizeaza vitaminele liposolubile.
Asta nu inseamna ca trebuie sa  inneci salata intr-o baie de maioneza sau unt pentru a beneficia de toti nutrientii. Un studiu in “American Journal of Clinical Nutrition” concluzioneaza ca un minim de 6 grame este necesar pentru o absorbtie optima. Aceasta este echivalentul unei maine de nuci sau seminte oleaginoase sau cateva lingurite de ulei de masline.
Daca deja mananci salata cu alte surse de grasimi precum o friptura de 200 de grame, deja necesarul de grasimi este mai mult decat asigurat.
Daca ai dubii in aceasta privinta cel mai sigur lucru este sa mananci avocado, un superaliment, gustos si  bogat in grasimi.

Nr. 5: Nu fierbe legumele

Legumele fierte sunt foarte populare printre cei care tin diete fara grasimi sau diete pentru culturism: legume si pui fiert-o combinatie foarte populara. Cu siguranta este o mancare rapida, accesibila si usor de curatat.

Te-ai intrebat vreodata de ce apa in care fierbe broccoli este verde? Este pacat ca aceasta apa este aruncata pastrand doar buchetele de broccoli, saracite de nutrienti.

Daca vrei sa profiti de de bogatia de nutrienti oferita de legume, caleste-le in unt organic sau si mai bine fierbe-le la aburi.

Daca vrei sa profiti de de bogatia de nutrienti oferita de legume, caleste-le in unt organic sau si mai bine fierbe-le la aburi.

Se para ca fierberea legumelor este poate cel mai rapid mod in care se pierd nutrientii. Pe langa faptul ca lasa mancarea fara gust, fierberea legumelor extrage toti nutrientii hidrosolubili din legume. O solutie ar fi sa bei aceasta paa in care ai fiert legumele.

Daca vrei sa profiti de de bogatia de nutrienti oferita de legume, caleste-le in unt organic sau si mai bine fierbe-le la aburi. In acest fel eviti sa risipesti nutrienti valorosi si cresti absorbtia de nutrienti prin combinarea cu grasimi. 

 

Nr. 6: Nu manca morcovii cruzi ci gatiti

 

Nu manca morcovii cruzi ci gatiti

Nu manca morcovii cruzi ci gatiti

Din motive misterioase taierea morcovilor dupa ce au fost gatiti ofera o mai mare valoare nutritionala decat daca ii tai inainte de a-i gati.

Pentru unii aceasta informatie  nu este o veste buna deoarece morcovii cruzi sunt una dintre cele mai accesibile si mai usoare gustari.

 

Surprinzator, gatirea morcovului intreg si taierea lui dupa aceea pastreaza atat nutrientii cat si aroma. Morcovii gatiti tind sa fie mai dulci, dar si mai important, retin aproximativ cu 25% falcarinol, un pesticid natural care protejeaza morcovul de atacul fungilor siare un efect anticancerigen.

Din moment ce morcovii contin si betacaroten-substanta care le da si culoarea specifica-trebuie sa iti amintesti sa mananci si grasimi pentru a absorbi acest nutrient foarte sanatos.

 

Nr. 7: Hidrateaza nucile pentru a le potenta beneficiile

Mananca nucile si alunele germinate pentru a le amplifica beneficiile

Mananca nucile si alunele germinate pentru a le amplifica beneficiile

Nucile de toate felurile sunt pline de proteine, acizi grasi omega-6 si omega-3 si nutrienti esentialei,  sunt foarte satioase si o gustare accesibila. Din pacate, nucilein forma lor naturala contin si cantitati mari de “antinutrienti”, mai precis acid fitic, lectine,si inhibitori de enzime, si in unele cazuri chiar si mucegai.

Acidul fitic si acesti antinutrienti nu sunt digerabili de organism si saraces corpul de minerale deoarece se ataseaza de calciu, fier, zinc si altele. Consumand o mare cantitate de  nuci fara negerminate, poate cauza serioase carente de minerale si pierderea densitatii osoase.

Germinarea unei nuci, in esenta presupune umezirea ei in apa (apa sarata sau o solutie acida functioneaza de asemenea) pentru un anumit timp. Expunerea la umezeala creeaza conditiile din natura in care  nucile elibereaza enzimele necesare descompunerii nutrientilor. In esenta aceasta inseamna ca nucile germinate au o valoare nutritionala mai mare pentru organismul tau si sunt mai usor digerabile

Timpul de hidratare depinde de tipul si cantitatea nucilor  si variaza de la cateva ore pana la o zi.

Mananca mai sanatos!!!

Cu siguranta informatiile despre efectele alimentelor asupra vitalitatii, impotriva bolilor si asupra  calitatii vietii sunt foarte multe si accesibile.

Secole, daca nu milenii de intelepciune populara despre cum sa cultivi, sa depozitezi si sa prepari aceste alimente formeaza baza; de tine depinde sa profiti de noile descoperiri ale stiintei pentru a beneficia de toate beneficiile alimentelor.

sursa: Bodybuilding.com