Dieta cu fructe si legume, este benefica impotriva razelor ultraviolete

Dermatologii din Marea Britanie au descoperit in urma unor cercetari detaliate, ca un consum suficient de fructe si legume bogate in pigmenti, asa cum sunt, de exemplu, afinele si dovleacul, contribuie substantial la  formarea unei bariere naturale care protejeaza pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete. Conform dailymail.co.uk, oamenii de stiinta experti in fotodermatologie (disciplina revolutionara ca studiaza razele ultraviolete si efectul acestora asupra pielii), au demonstrat ca fructele de padure de culoare inchisa si legumele de culoare verde-inchis, contin o serie de compusi, pe care organisnul uman ii foloseste la suprafata pielii pentru a asigura un nivel de protectie de baza, impotriva razelor UV nocive. Denumit de experti “factorul de protectie pe baza de dieta continua” (CD-SFP), acesta este primul astfel de factor pe care cercetatorii l-au atribuit dietelor naturale si cantitatii de pigmentilor naturali din plante.

[ads2]

Nivelul de protectie impotriva razelor UV (prin noua descoperire) poate fi evaluat intr-un mod asemanator cu cel al cremelor cu protectie solara, de exemplu SPF 10 sau 20; cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai mare si protectia impotriva efectelor daunatoare ale razelor UV. Consumul de alimente care protejeaza pielea de razele UV are efecte pe tot parcursul zilei si pe toata suprafata corpului. Pigmentii din aceste fructe si legume sunt depozitati la nivelul pielii. Razele ultraviolete care ating pielea sunt risipite usor de moleculele din aceste alimente”, a declarat specialista in nutritie, Sam Christie.

Referitor la alimentele cu cel mai bogat continut de CD-SFP, acestea sunt:  afinele, coacazele, strugurii negri, smochinele, portocalele, dovleacul, ardeiul gras, varza furajera si spanacul, iar pentru a se abtine un factor de protectie suficient de ridicat doar cu ajutorul dietei, trebuie consumat cel putin 1 kilogram de varza furajera sau de struguri in fiecare zi. Cu toate acestea, specialistii sustin ca foarte putine persoane respecta aceste cantitati, absolut necesare apararii in mod natural a pielii de efectele UV.